23948sdkhjf

To besætninger kan vinde FN-pris for mod til søs

To besætninger hos de danske rederier Esvagt og Mærsk Tankers er blevet indstillet til en FN-pris for at have udvist ekstraordinært mod til søs.

Rederierne indstilles på opfordring af Danske Rederier af henholdsvis Søfartsstyrelsen og International Chamber of Shipping (ICS) til den maritime FN-organisation IMO’s ”Award for Exceptional bravery at sea”.

'Esvagt Cantana' reddede 19-årigs liv i Nordsøen

Under en sejlads i Nordsøen i 2020 formåede besætningen på redningsfartøjet 'Esvagt Catana'at redde det 19-årige besætningsmedlem Asbjørn Morell, der havde fået et hjertestop, som varede i tre en halv time før en redningshelikopter ankom til skibet og fløj ham til nærmeste hospital i Aberdeen, Skotland. Besætningens vedholdende indsats havde reddet Asbjørns liv. Efter 10 dage i koma på hospitalet slog han øjnene op. Han havde overlevet sit hjertestop og kom sig uden men.

- Besætningsmedlemmernes håndtering af den livstruende situation oude midt på Nordsøen har gjort stort indtryk. Deres insisteren på at fortsætte førstehjælpen på trods af meldingen fra land om, at det var håbløst, og at de derved lykkedes med at redde deres kollegas liv, berettiger helt klart en nominering til denne pris. Der er tale om rigtig godt sømandskab, som fortjener stor anerkendelse, siger Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth.

'Maersk Etienne' reddede 27 personer i Middelhavet

I Middelhavet kom kaptajnen og hans besætning på tankskibet ’Maersk Etienne’ 27 mennesker, heriblandt en gravid kvinde, til undsætning, da deres båd sank i Middelhavet. Da der ikke blev tilbudt nogen muligheder for at landsætte de nødstedte, endte kaptajnen og besætningen med at tage vare på de 27 personer om bord i 38 dage. Situationen relateret til Maersk Etienne er blevet betegnet som den mest langvarige hårdknude i den europæiske maritime historie.

I Danske Rederier håber man, at indstillingen kan være med til at minde om, hvad det kræver at arbejde til søs.

- De seje besætninger på ‘Esvagt Cantana’ og ’Maersk Etienne” fortjener et kæmpe skulderklap for deres heroiske indsatser. De handlede, hvor andre måske ville have tøvet. Det er essensen af godt sømandskab og jeg håber, at indstillingen til denne pris vil ses som den anerkendelse, den er ment som. Lige meget om de vinder prisen eller ej, er jeg meget stolt af deres indsats,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

En ekspertjury vil nu vurdere de indsendte kandidater. Prisen uddeles i løbet af efteråret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126