23948sdkhjf

Nye gigantiske isbrydere kan trække våben i Arktis

USA er langt bag efter Rusland, når det gælder store arktiske isbrydere, og er også overhalet af Kina. Mens USA nu har bestilt to nye ’muskelskibe’ til polare farvande, bygger russerne nye atomdrevne isbrydere, der er forberedt til krydsermissiler.

Med blot én stor – og mere end 40 år gammel – isbryder og en enkelt i mellemklassen er USA håbløst bag efter Rusland, der råder over mere end 40 isbrydere, hvoraf de fleste kan arbejde i de arktiske områder, skriver Politiken.

Læs også: Ruslands nye atomisbryder stærkt forsinket

USA’s eneste reelle supermagtsrival, Kina, er også med i feltet. For to år siden søsatte Kina den første hjemmebyggede gigant-isbryder.

Tredjepladsen fik USA til for nogle år siden at påbegynde et nybygningsprogram af i første omgang to isbrydere til US Coast Guard. Første skib skal efter planen være klar til indsats i sommeren 2024.

Danske Knud E. Hansen i konsortium

Men planer om at bygge yderligere en række isbrydere er med i det netop vedtagne amerikanske forsvarsbudget. Hvis pengene bliver fundet, skal der bygges mindst seks nye isbrydere i alt.

Det danske skibsdesignfirma Knud E. Hansen er blandt verdens førende inden for design og udvikling, og er med i et konsortium, der håber på at få del i den næste runde af det amerikanske byggeprogram.

- Der er meget stor forskel på helårsis og sæsonis. Isen ved Antarktis har isen ligget under pres i 1.000 år og er nok den mest vanskelige at sejle i. Isen i Den Botniske Bugt er sæsonis, nogle kalder den softice, fordi den er langt blødere end helårsis. I Arktis findes begge typer, og der er også indlandsis, der brækker af, det er nærmest ligesom jern, siger direktør Finn Wollesen til avisen. 

Knud E. Hansen har for nylig i samarbejde med et hollandsk værft designet forskningsisbryderen ’Nuyina’, der leveres i løbet af i år.

Nye russiske isbrydere kan bevæbnes

Mens USA nu er kommet i gang med at bygge nye isbrydere, har Rusland taget hul på endnu en ny generation af de helt store atomdrevne isbrydere.

Flere af de nye russiske isbrydere er bygget til også at være bevæbnet med blandt andet krydsermissiler, skriver avisen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156