23948sdkhjf

Skib eller isbjerg? Ny teknologi skal opdage ulovlige skibe i Arktis

Det danske forsvar har indgået en aftale med GateHouse Maritime og DTU om at udvikle teknologien.

Nu starter et projekt, som skal udvikle overvågningsteknologi, der skal hjælpe det danske forsvar med at overvåge det arktiske hav.

Teknologien skal identificere såkaldte 'Dark Ships', som er betegnelsen for ulovlige skibe, som sejler uden eller har slukket for deres AIS-transponder (Automatisk Identifikations System), herunder andre nationers krigsskibe og fiskefartøjer.

Det danske forsvar har underskrevet en medfinansieringskontrakt med det maritime analyse- og datafirma GateHouse Maritime og DTU om at udvikle teknologien.

Skal skelne isbjerge fra skibe

Projektet sigter mod at udvikle den ny overvågningsteknologi, der vil kombinere SAR-satellitbilleder og AIS-data for at skelne isbjerge fra skibe.

- På grund af klimaændringer åbner nye søveje i Arktis, hvilket gør det sværere at udøve suverænitet i området. Dette baner vejen for ulovlig søfartstrafik med ulovlige aktiviteter som f.eks. illegal våbenhandel og ulovligt fiskeri til følge, hvilket ifølge WWF Verdensnaturfonden er et udbredt problem i Arktis, siger COO i GateHouse Maritime, Poul Bondo.

Kombinerer datakilder

Ved at kombinere forskellige datakilder kan løsningen i alle vejrforhold skelne mellem skibe og isbjerge, og i sidste ende kan det hjælpe de nationale myndigheder med at skelne mellem lovlig og ulovlig aktivitet.

 - Vi er meget glade for denne store mulighed for at forske i og udvikle avanceret teknologi så som AI til satellitdataanalyse til vores fælles bedste, og vi er taknemmelige for projektfinansieringen fra Forsvaret, siger Henning Heiselberg, centerleder ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet).

1,5 milliarder kroner er øremærket

Forsvaret har øremærket 1,5 milliarder kroner til støtte for øget overvågning og kommunikation i området. Dette projekt er en god mulighed for at bruge ny forskning og udvikling til at understøtte fremtidige aktiviteter i de arktiske områder, skriver GateHouse Maritime i meddelelse.

Arktis spænder over 14 millioner km2. Klimaforandringer påvirker fortsat det arktiske område, og det forventes, at søfartstrafikken øges betydeligt i løbet af de næste 10 til 20 år. Med den øgede tilgængelighed er interessen for Arktis også forøget. Dette er en af grundene til, at Arktis er vigtig for både Grønland og Danmark.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141