23948sdkhjf

Danmark i samarbejde med Tyskland og Holland om energiøer

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har netop underskrevet erklæringer om at samarbejde om energiøer med ministre i Tyskland og Holland, skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Erklæringerne er et vigtigt skridt på vej mod en opfyldelse af det politiske ønske om, at energiøerne skal være forbundet med andre lande end Danmark. Erklæringerne markerer også begyndelsen af Energinets arbejde med at modne og udvikle udlandsforbindelser i samarbejde med TSO’er i de samarbejdslande, der indgås erklæring med.

- I Energinet er vi begejstrede for, at Danmark nu har skrevet under på erklæringer med Tyskland og Holland om energiøer, siger Hanne Storm Edlefsen, Vice President i Energinet og tilføjer: 

- De to energiøer i Nordsøen og Østersøen kan kun realiseres gennem et stærkt internationalt samarbejde, så erklæringerne er et meget vigtigt skridt på vej mod etablering af energiøer, som er et vitalt næste skridt for havvind i stor skala og dermed for grøn omstilling i Europa og verden.

Med de to erklæringer dedikerer landene sig til i fællesskab at gennemføre en række komplicerede undersøgelser af, hvordan energiøer og havvind kan udbygges og ikke mindst, hvordan elektriske udlandsforbindelser fra øerne kan forbinde landenes energisystemer med hinanden. Brugen af el fra havvind til brint og grønne brændstoffer bliver også nævnt som et centralt emne.

Den Europæiske Unions energi- og klimamålsætninger nævnes i begge erklæringer som baggrund for samarbejdet, heriblandt målet om klimaneutralitet i 2050 og den europæiske strategi for offshore havvind.

I erklæringen med Tyskland noterer man sig desuden specifikt den danske politiske beslutning om at etablere en energiø i Nordsøen og én i Østersøen i 2030.

I erklæringen med Holland gives ansvaret for analyser og undersøgelser eksplicit til de danske og hollandske TSO’er, TenneT, Gasunie og Energinet. Arbejdet vil blive forankret i det internationale konsortium North Sea Wind Power Hub, hvor de tre TSO’er siden 2017 har samarbejdet om udviklingen af et realistisk koncept for kunstige energiøer i Nordsøen efter det såkaldte ’hub-and-spoke-koncept’.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen gav i slutningen af november Energinet påbud om at udføre forundersøgelser til de to energiøer i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

Påbuddet fra ministeren omfatter blandt andet, at Energinet skal modne og udvikle udlandsforbindelser i samarbejde med TSO’er i de samarbejdslande, der indgås erklæring med.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.157