23948sdkhjf

De laver trosser og tovværk af verdens stærkeste fibre

Dynamica Ropes i Fredericia henter en stor del af sin omsætning i søfarten med højteknologiske polyethylen-fibre, der i mange tilfælde er lige så stærke som stålwirer, men ofte kun vejer en brøkdel

En af de ansatte er Nina Hansen. Med hurtige sikre bevægelser er hun i gang med at sætte 26 store nøgler af basisgarn op i en maskine. Maskinen tvinder basisgarnet sammen til en kordel, også kaldet en strand.

I en efterfølgende maskine bliver kordellerne flettet sammen til tovværk. Dynamica Ropes bruger 12 kordeller til at flette et tov.

Det er alt sammen metoder, som er brugt i århundreder i produktion af tovværk. I dag er der bare maskiner til de tunge processer. Men der er stadig mange dele af arbejdet, som foregår manuelt. Det gælder for eksempel processen med at splejse tov. Det bliver stadig lavet i hånden.

Tunge løft

Tovværket fra Dynamica Ropes brugt til højteknologiske anvendelser som at trække svævefly hen over himlen og til at løfte verdens tungeste vindmøllenaceller på 750 tons.

Men virksomheden henter også en stor del af sin omsætningen i søfarten.

- Vi leverer vores fibertov til slæbetrosser, fortøjningstrosser, offshore vind og meget andet. Vi laver slet ikke de gamle klassiske former for tovværk. Alt er lavet af moderne syntetiske fibre, forklarer adm. direktør Jørgen Sørensen.

Virksomheden har sit ophav i fiskerisektoren og leverer net og tov til fiskeriet. Især til det pelagiske fiskeri, hvor de anvendes ombord på de allerstørste trawlere.

Samtidig er virksomheden på vej til en udvidelse på yderligere 1.500 kvadratmeter produktionsareal her i Taulov og i 2021 følger en stor udvidelse af maskinparken.

Tovene vejer kun en syvendedel af de stålwirer, som de oftest erstatter. Det gør det meget lettere at håndtere tovene end tidligere.

- Den lavere vægt er virkelig noget, der betyder noget i sammenhængen, siger Jørgen Sørensen.

Vindmølleindustrien er en stor kunde hos Dynamica Ropes. Med de tunge emner, som skal løftes, kan det nogle gange være en udfordring i sig selv at løfte stålwirerne.

- Nogle gange skal der en selvstændig kran til at løfte stålwiren. Der har vores tov en stor fordel, fordi de er syv gange lettere, siger Jørgen Sørensen.

Verdens stærkeste fiber

Han startede firmaet i 1995, først som en handelsvirksomhed, og siden 2004 som en virksomhed med egen produktion af tovværk og siden også af slings. Firmaet anvender nogle særlige polyethylen-fibre med ultra-høj molekylær vægt fra den hollandske virksomhed DSM. Fibrene har gennemgået en særlig proces, som gør dem ekstrem stærke. Produktet kaldes Dyneema. DSM hævder slet og ret, at det er verdens stærkeste fiber.

- I starten lavede vi tov i kilometervis. Nu laver vi mange flere færdige produkter, fortæller Jørgen Sørensen.

Dynamica fremstiller for eksempel "slings", altså reb med en løkke i hver ende, som bruges til tunge løft, eller eksempelvis som trodser til at tøjre både.

I et andet hjørne af fabrikshallen er Ida Jørgensen i gang med at sy et beskyttende lag uden på sådan en "sling". Det skal beskytte tovet mod slid fra krogen.

Ud over fabrikken ved Fredericia har Dynamica Ropes også en fabrik i Litauen, som hovedsageligt producerer fiskenet.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078