23948sdkhjf

Norsk reder idømt fængsel for ulovlig ophugning

Den norske skibsreder Georg Eide er blevet idømt seks måneders fængsel for forsøget på at sende den 1989-byggede barge carrier 'Tide Carrier' til ophugning på en strand i Pakistan. 

Det skriver E24.

Det er tingretten i Sunnhordland, der har afsagt dom. Foruden fængselsstraffen medfører dommen, at selskabet Eide Marine Eiendom får inddraget to mio. norske kroner fra strafbart udbytte.

- Erhvervslederen var tiltalt for medvirken til affaldseksport i strid med forureningsloven. Tingretten fandt, at han havde en central rolle i arbejdet med at få skibet afhændet, og at handlingen var yderst forkastelig. Tingretten understregede, at der er et stigende behov for at værne om miljøet, og et generelt strengere syn på miljøkriminalitet, skriver det norske bagmandspoliti Økokrim ifølge E24.

Georg Eide nægter sig skyldig. Sammen med sin advokat er han nu ved at nærlæse dommen, imens de overvejer at anke.

Som Søfart tidligere har skrevet, opstod sagen, da det i 2017 blev forsøgt at sejle 'Tide Carrier' til Gadani i Pakistan. Forinden havde skibet ligget stille i ti år i en bygd mellem Bergen og Stavanger, og det nåede ikke langt, før det fik motorstop og drev på grund syd for Stavanger. 

På det tidspunkt var skibet under kommercielt management hos Singapore-baserede Wirana Shipping, som ifølge det norske Sjøfartsdirektoratet opkøber udtjent tonnage for at sælge den til ophugning i Indien eller Pakistan. Wirana accepterede og betalte sidste år en bøde på syv mio. norske kroner for miseren. 

I løbet af retssagen har Økokrim fremlagt mail-korrespondance, forsikringsbeviser og interne notater som beviser for, at Georg Eide var opmærksom på, at skibet skulle hugges op. 

Læs mere: Norge udsteder millionbøde for mislykket ophugningssejlads

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094