23948sdkhjf

Amerikansk valg af Biden giver håb om større handelsmuligheder

Resultatet af det amerikanske præsidentvalg giver positive reaktioner fra flere aktører i den danske, maritime sektor

Efter nogle hæsblæsende dage, hvor hele verden fulgte med, blev Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden lørdag udråbt som USA's kommende præsident af amerikanske og internationale medier. Dermed bliver Joe Biden USA’s 46. præsident.

Organisationen Danske Rederier håber, at den nye præsident vil normalisere forholdet til EU og bidrage mere aktivt i WTO.

- Først og fremmest vil vi ønske den nye præsident, Joe Biden tillykke med valget. Vi lever af at fragte varer over hele kloden, og derfor har vi brug for ens spilleregler. De regler har desværre været sat ud af spillet under Trump, så jeg håber, at Biden vil hjælpe med at få arbejdet i verdenshandelsorganisationen WTO tilbage på sporet, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.

5.926 gange anløb skibe fra danske rederier sidste år amerikanske havne. Det er med til at gøre USA til det næststørste eksportmarked for danske rederier med en samlet værdi på 22,1 mia. kroner i 2019, oplyser Danske Rederier.

Derfor har Danske Rederier også holdt et vågent øje med præsidentvalget.

- Udover at Trumps i sin præsidentperiode systematisk har blokeret for udnævnelsen af nye dommere til verdenshandelsorganisationen WTO’s appelorgan og ført handelskrig med Kina, har han også vanskeliggjort handelen med EU, står der i meddelelsen.

- Jeg håber og tror, at Biden vil reparere på forholdet til EU, og derfor kan straftold på både stål og aluminium og truslen om straftold på biler og bildele måske blive sløjfet under Biden, siger Anne H. Steffensen i meddelelsen.

Dog mener Danske Rederier, at det er forventeligt, at Joe Biden - lige som Donald Trump - også vil sætte amerikanerne først.

- Når det er sagt, kan vi håbe, at USA vil åbne for en mere aktiv rolle i reformeringen af WTO og også spille en mere aktiv rolle i FNs søfartsorganisation IMO, hvor fremtidens klimaregler for skibsfarten bliver forhandlet, siger Anne H. Steffensen.

I 2019 løb eksporten fra søtransporten op i 240 mia. kroner. Kina var det største eksportmarked med 31,6 mia. kroner efterfulgt af USA med 22,1 mia. kroner.

Fakta:

  • I 2019 lavede skibe fra danske rederier 5.926 havneanløb i amerikanske havne.
  • USA er rederierne næststørste eksportmarked med en værdi på 22,1 mia. kroner i 2019 (9,2 procent af totalen)
  • Dansk søfarts eksport til USA er steget 46 procent i perioden 2016-2019.

Organisationen Danske Maritime, der repræsenterer maritime serviceudbydere og udstyrsproducenter, håber på, at valget af den kommende præsident Joe Biden vil skabe "mere ro".

Jenny N. Braat, Danske Maritimes adm. direktør, er meget spændt på, hvordan de kommende års politik med Joe Biden i spidsen ser ud. Især én ting bekymrer direktøren.

-  I valgkampen har der fra begge kandidater været mange signaler om ”America first”, der peger i retning af en amerikansk protektionisme, som vi gerne vil undgå. Vi har brug for en god og fri samhandel med USA, så jeg håber ikke, at det amerikanske marked lukker sig mere om sig selv – sådan som vi aktuelt ser det kinesiske gøre, siger Jenny N. Braat.

På den anden side glæder Jenny N. Braat sig over de udmeldinger, som Joe Biden er kommet med på klimaområdet.

- Det er tydeligt, at han forstår betydningen af grøn omstilling, og på det punkt kan den danske maritime industri også yde et vigtigt bidrag og forhåbentlig få endnu bedre greb om det amerikanske marked, siger Jennt N. Braat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141