23948sdkhjf

DEBAT: Fra #metoo til meningsfuld ledelse

Et godt image kommer ikke af sig selv, og det gør et godt arbejdsmiljø heller ikke. Ledelserne i virksomhederne skal gå forrest

Debatten om krænkelser og #metoo er eksploderet.

Det kan man mene meget om, men hvis vi bevæger os op i helikopterperspektiv og beslutter os for at lære noget af den aktuelle debat, så kan den bruges konstruktivt også i den maritime branche.

Se kritisk på arbejdslivet

Denne debat handler ikke kun om kvinder og mænd.

Den handler også om ledelse, om vaner og om det menneskesyn, som vi hver især har med på arbejde. Vi skal turde se kritisk på vores arbejdsliv, så enhver medarbejder kan trives og føle sig godt tilpas. For et godt arbejdsliv kan vi kun skabe i fællesskab, og det helt afgørende er respekt.

Nye krav til ledelsen

Nu er ikke kun det gode håndværk i centrum, men også forskning, innovation og i det hele taget teknologiske kompetencer, som trækker tråde kloden rundt.

Det betyder, at der kommer flere og flere nye typer af medarbejdere ind i branchen, og det stiller nye krav til ledelsen.

Tag ansvar

Vi har som branche et behov for at kunne rekruttere bredest muligt, men vi er udfordrede af, at den maritime industri af mange stadig opfattes som en tung, beskidt og mandsdomineret branche.

Derfor har vi en vigtig fælles opgave med at anskueliggøre, at vi er en af de mest innovative og grønne maritime industrier i verden, og at nye medarbejdere netop i vores branche kan være med til at skabe grøn omstilling, der batter - også globalt.

Men et godt image kommer ikke af sig selv, og det gør et godt arbejdsmiljø heller ikke. Det kræver, at ledelsen tager aktivt stilling til, hvilken type virksomhed, vi ønsker at være, og selv går forrest.

For et moderne arbejdsmiljø tager alle aspekter med i betragtningen, og de bedste ambassadører er vores egne medarbejdere. Men det er opad bakke at fastholde dygtige medarbejdere, hvis de ikke føler sig tilstrækkeligt værdsatte og anerkendte.

God ledelse er essentielt

Derfor er det på nogle virksomheder obligatorisk at tage en lederuddannelse, når man får personaleansvar.

For høj faglighed er ikke nok. God ledelse drives også af stærke sociale kompetencer og evne til at få vidt forskellige medarbejdere til at trives og føle sig såvel fagligt som personligt anerkendte.

Respekt er vigtigt

Bliver en ny lærling eller den eneste kvindelige smed modtaget med oprigtig interesse og respekt, så bliver den faglige dynamik langt stærkere.

Får man som medarbejder mulighed for at vokse med ansvaret, så vil både det at lære fra sig og at lære noget nyt være en naturlig og givende del af hverdagen - også når der kommer en person ind ad døren, som er vidt forskellig fra en selv, eksempelvis en ung kvinde med et helt andet verdensbillede end sin dobbelt så gamle mandlige kollega.

Desværre er debatten om krænkelser i diverse brancher blevet så skinger, at man nogle steder bliver helt nervøs for at ansætte kvinder af frygt for at få sagt eller gjort noget forkert.

Men sådan må det ikke være. Vi er en branche med plads til alle, hvor der arbejdes professionelt med tingene, og hvis der er brug for at foretage tilpasninger, så gør vi det naturligvis.

Nogle steder kan der måske være brug for at kaste et kritisk blik på de fysiske forhold.

For hvis der ikke er omklædning og toiletter til begge køn, så bør det om muligt etableres, og arbejdstøjet skal passe til alle uanset køn og størrelse.

For grov tone

Andre steder er det måske tonen, som er lidt for grovkornet.

Mandehørm kan være en skøn og befriende form for humor, men ikke hvis nogle føler, at de står for skud. Det kan være en kvindelig kollega, men det kan også være den yngste lærling eller ham med det eksotiske navn. Ofte er en jargon bare en vanesag.

Det er et ledelsesansvar at sikre, at humor og kollegialt ping pong sker med respekt for forskellighed. Hvis der er dårlig opførsel på en arbejdsplads, peger pilen først og fremmest på ledelsen.

Tænk over kulturen

Mange af de krænkelsessager, vi aktuelt præsenteres for i pressen, er helt åbenlyst over grænsen, og en del af dem handler om ledere, som bevidst eller ubevidst ikke har håndteret tingene på en ordentlig facon.

Sager med chikane kan have store personlige konsekvenser for de involverede en virksomheds omdømme.

Derfor er aktiv stillingtagen til, hvordan kulturen i virksomheden skal være et "must" at arbejde med.

Der skal stadig være plads til flirt og forelskelse.

Masser af par har netop fundet hinanden på arbejdspladsen.

Men der skal ikke være plads til, at nogle føler sig udsatte og dårligt tilpas.

Vi skal tage ansvar og arbejde målrettet med et tolerant og givende arbejdsmiljø. Gør vi det, er vi sammen om at gøre hele branchen endnu bedre.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.219