23948sdkhjf

Norsk politi vil fængsle reder for ophugningsforsøg

Georg Eide skal bag tremmer i ni måneder, lyder det fra Økokrim

Hvis det står til Økokrim – den norske pendant til danske Søik – skal den norske skibsreder Georg Eide bag tremmer i ni måneder efter forsøget på at sejle et fartøj til ophugning i sydøstasien tilbage i 2017.

Det skriver NRK, efter at retssagen imod den norske skibsreder nærmer sig sin afslutning. 

Sagen er særligt interessant, fordi der ikke er noget sammenligneligt fortilfælde. Georg Eide er tiltalt for brud for forureningsloven og affaldsforeskrifterne, og strafferammen for den slags grænsekrydsende affaldstransport er to år. 

Sagen opstod, da det i 2017 blev forsøgt at sejle fartøjet, den 1989-byggede barge carrier 'Tide Carrier', til Gadani i Pakistan. Forinden havde skibet ligget stille i ti år i en bygd mellem Bergen og Stavanger, og det nåede ikke langt, før det fik motorstop og drev på grund syd for Stavanger. 

På det tidspunkt var skibet under kommercielt management hos Singapore-baserede Wirana Shipping, som ifølge det norske Sjøfartsdirektoratet opkøber udtjent tonnage for at sælge den til ophugning i Indien eller Pakistan. Wirana accepterede og betalte sidste år en bøde på syv mio. norske kroner for miseren. 

I løbet af retssagen har Økokrim fremlagt mail-korrespondance, forsikringsbeviser og interne notater som beviser for, at Georg Eide var opsat på, at skibet skulle hugges op. 

Georg Eide afviser alle anklager. 

'Tide Carrier' blev omdøbt til 'Harrier' før afgang i 2017.

Læs mere: Norge udsteder millionbøde for mislykket ophugningssejlads

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109