23948sdkhjf

Nu kan havmøller tilgås på helt nye måde

Ørsted har købt en andel på 22,5 pct. i Pict Offshore, der vil give teknikere adgang til havvindmøller på ny måde

Ørsted og Pict Offshore har sammen udviklet Get Up Safe-systemet (GUS), der består af et bevægelseskompenserende hejseværk, som gør det muligt for teknikerne at komme sikkert fra et lille fartøj i bevægelse og over til havvindmøllen.

Med denne teknologi behøver teknikerne ikke længere træde fra et fartøj, der bevæger sig, over på en stige for derefter at klatre (nogle gange mere end 20 meter) op ad stigen til vindmølleplatformen. I stedet kan de hægte sig fast til det nye system og blive hejst let og sikkert direkte fra båden til bunden af mølletårnet.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Systemets bevægelseskompensation betyder, at linens længde ændres i forhold til bådens bevægelser, så selv i perioder med kraftig bølgegang er der ingen fare for, at teknikeren kolliderer med båden.

Mindre stål

Derudover overflødiggør teknologien behovet for en ekstern stige på vindmøllens overgangsstykke, hvilket reducerer mængden af stål, der skal bruges til konstruktionen og dermed giver mulighed for yderligere besparelser. Teknologien er patenteret og næsten færdigudviklet. Som en del af testprocessen er der allerede gennemført 1.600 vellykkede løft og overførsler på Ørsteds sites.

- Havvindmølleindustrien har allerede solid erfaring med innovation og hurtig nedbringelse af omkostninger, og vi er hele tiden på udkig efter nye teknologier, der kan forbedre både opførelsen og vedligeholdelsen af vores projekter.  Med denne banebrydende nye teknologi kan vi give vores teknikere en mere effektiv, sikker og omkostningseffektiv adgang til havvindmøllerne, siger Mark Porter, Senior Vice President for Offshore Operations i Ørsted.

Han suppleres af Philip Taylor, adm. direktør hos Pict Offshore:

- Vi har virkelig draget nytte af Ørsteds erfaring og viden som verdens største udvikler af havvindmølleparker. Samarbejdet med dem har gjort os i stand til at få denne nye teknologi hurtigere på markedet.

Testet siden 2017

Pict Offshore  var tidligere en del af det innovative sikkerhedsselskab Limpet Techology og har hovedsæde i Fife i Skotland. Udviklingen af produktet begyndte I 2016 og blev støttet af en innovationsbevilling fra den skotske regering. Fra 2017 blev prototyper af systemet testet på Offshore Renewable Energy Catapults 7 MW Levenmouth demonstrationsmølle i Skotland og var en del af deres ”Backing the Game Changers”-kampagne.

Systemet blev oprindeligt udviklet til at hjælpe teknikere med at komme over på adgangsstigerne i højere bølgegang. Ørsted har samarbejdet med Pict Offshore om at videreudvikle produktet, så der i den sidste ende ikke længere vil være behov for overgangsstiger, hvorved båden kan lægge til direkte ved vindmøllen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094