23948sdkhjf

Søværnet gør støtteskibe til fregatter

Ny betegnelse skal fremme Nato-samarbejde

Søværnets krigsskibe 'Esbern Snare' og 'Absalon' af Absalon-klassen er indtil nu blevet kaldt for ”støtteskibe”, men bliver nu omklassificeret til ”ASW-fregatter”.

Det skriver Forsvaret i en opdatering.

ASW står for Anti Submarine Warfare, og skibene vil blive udstyret med antiudbådsudstyr i form af en avanceret slæbesonar, der kan finde ubåde på lang afstand.

- Når vi er færdige med udrustning af Absalon-klassen som ASW-fregatter, rykker Danmark op i en ny liga blandt de nationer, som har kapacitet til at bekæmpe ubåde. Det er vigtigt, at vi dermed bedre kan levere Nato-efterspurgt kapacitet på det område. Med den nuværende geopolitiske situation og verdens sikkerhedssituation er det afgørende, at Danmark har en kapabel anti-ubådskapacitet, siger kontreadmiral Torben Mikkelsen, chefen for Søværnskommandoen, i opdateringen. 

Færdig i 2026

Udrustningen af ASW-fregatterne er en udløber af det seneste forsvarsforlig, og de forventes at være fuldt udrustede i 2026. Tiden indtil da skal bruges til at indkøbe det nødvendige sonar- og computerudstyr, og til at tilpasse, teste og certificere skibene. Dertil skal antiubådsudstyret integreres med skibets øvrige computersystemer og våbensystemer.

Endvidere skal der uddannes besætningsmedlemmer, som kan bruge det nye udstyr. Uddannelse vil bl.a. foregå i en simulator, så besætningen kan være klar til at betjene det nye udstyr, så snart det er installeret. 

Skibene har dog allerede i dag en skrogmonteret sonar, der kan detektere ubåde på kortere afstand, og skibet kan forsvare sig selv mod ubåde. Den nye slæbesonar giver mulighed for at opdage ubåde på meget større afstand.

Foruden det nye udstyr vil skibenes nye Seahawk-Helikoptere blive udstyret med såkaldt dyppesonar, sonarbøjer samt antiubådstorpedoer. Tilsammen gør det, at de nye ASW-fregatter kan overvåge et meget større havområde og beskytte flere skibe i for eksempel en flådestyrke. 

Nato forstår bedre betegnelse

Betegnelsen “fleksibelt støtteskib” har ofte skabt forvirring hos Nato-partnere, oplyser Forsvaret. Det sker blandt andet fordi, at “støtteskib” kan oversættes til det engelske “supplyship”, selvom Absalon-klassen altid har haft størrelse, kapacitet og våben som fregatter.

At operere ASW-fregatter er kendt i Nato, og den nye identitet vil gøre det lettere at forstå for Nato-partnere.

Omklassificeringen af begge skibe finder sted i dag ved en ceremoni på Flådestation Frederikshavn. Skibene beholder deres navne, men skifter pennant nummer fra L16 og L17, til F341 og F342.

Læs også: Flåden vil ikke trackes - derfor slukker krigsskibene for AIS’en

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125