23948sdkhjf

ABB leverer til unikt offshore-fartøj

Verdens første nybyggede skib til offshore diamantudvinding leveres fra Damen i 2022

ABB vandt i sommers en kontrakt på levering af power-systemer til en avanceret nybygning, der er kontraheret hos Damen Shipsyards Group. Mens dette i sig selv ikke er usædvanligt, da ABB er på makers list på et væld af store komplekse dieselelektriske specialskibe, oftest til olie/gas-offshore-industrien, så er den aktuelle ordre alligevel ud over det sædvanlige.

Den 468 mio. dollars dyre nybygning bliver nemlig verdens første purpose-byggede diamantudvindingsfartøj. Skibet er ifølge ABBs pressemeddelelse desuden den største enkelte investering nogensinde i diamantindustrien. Nybygningen får bl.a. udstyr til fysisk afsøgning af diamanter under havbunden og efterfølgende opsamling med en såkaldt subsea-crawler.

Det er selskabet Debmarine Namibia, et joint-venture mellem den namibiske stat og det hollandske selskab De Beers Group, som har kontraheret skibet, der skal leveres i 2022. Namibia har den største kendte undersøiske forekomst af diamanter i verden. Den undersøiske diamantudvinding foregår på havdybder på mellem 90 og 150 meter.

15 år tilbage

- Der er i den grad tale om et specialskib, pakket med sofistikeret teknologi. Det er et projekt, som kræver et særligt tæt samarbejde med kunden, så vi sikrer, at alle de systemer vi leverer, i den komplette sammenhæng leverer op til specifikationerne, udtaler Juha Koskela, Managing Director, ABB Marine & Ports, bl.a. i pressemeddelelsen.

Namibias diamantudvinding har hidtil også foregået som traditionel minedrift. Men her ventes resurserne imidlertid at være udtømte om cirka 15 år, hvorfor landet nu opgraderer udvindingen offshore med et purposebygget skib som erstatning for De Beers Groups nuværende største diamantudvindingsfartøj ’Mafuta’.

Et skib, der daterer sig fra 1983 og som oprindeligt var bygget som et heavy lift-skib. Det nye diamantudvindingsfartøj får en længde på 177 meter og et deplacement på omkring 30.000 tons. ABB oplyser desuden, at det er norske Marin Teknikk, der har designet den unikke nybygning.

Læs mere om: ABB
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094