23948sdkhjf

Synspunkt: Velkommen til DTU Skylab - Maritim innovation på en ny måde

Den maritime industri har brug for flere startups og iværksættere. En ny bevilling fra Den Danske Maritime Fond skal inspirere centre, institutter og uddannelsesretninger på DTU til at udvikle ny teknologi til søfarten
I de tidlige uger af januar havde Den Danske Maritime Fond inviteret sig selv til møde og præsentation ved DTU Skylab. Vi var blevet bekendt med dem via et par af de projekter, vi tidligere havde ydet lån i forbindelse med start-up af virksomhed, som viste sig at have haft sin vugge på DTU Skylab.

Med Fondens fokus på både maritim forskning og innovationsprojekter, der kan kommercialiseres, blev vi meget begejstrede for konceptet ved DTU Skylab. Her kan studerende med de gode ideer komme i sandkassen og udvikle nye koncepter og teknologier, der kan være undfanget i et bachelor- eller kandidatprojekt ved alle institutter på DTU. Der er store ambitioner for DTU Skylab, og man ser sig selv i konkurrence med de fremmeste peers på tyske og finske universiteter. Forskellige programmer og ydelser giver adgang til virksomhedspartnere, coaching, mulighed for prototypeudvikling på værksted udenfor normal studietid, inkubatorforløb, formidling af soft funding, mv. Man coacher 150 startups og er i berøring med 1.000 studerende årligt. DTU Skylabs faciliteter tredobles med separat bygning på 3.000 kvm senere i år baseret på en betydelig donation fra A.P. Møller Fonden.

Fødekanal
Som en del af DTU Skylab, har Skylab Funding til formål at give studerende og unge forskere adgang til soft funding legater med henblik på at forfølge en potentiel iværksætterkarriere. Dette har nu ledt til, at vi som fond har ydet en rammebevilling over to år til at oprette et maritimt spor i Skylab Funding. Vi fandt, at det ville tjene Det Blå Danmark godt at have denne inkubationsmulighed for de gode ideer og i øvrigt marketing kanal for early maritime tech development. Herudover vil det være en velkommen fødekanal for nye erhvervsprojekter og start-ups til glæde for hele den maritime sektor. Programmet uddeler midler til lovende ideer kombineret

med adgang til fysiske værkstedsfaciliteter samt kompetent sparring indenfor forretning- og produktudvikling, og konkret vil vores bevilling gå til op til 10 projekter over de næste to år. Udover det maritime islæt, der kræves, er det implicit i DTU Skylabs model for ansøgningskriterier, at man kvalificerer markedspotentiale, samfundsværdi og innovationshøjde, ligesom man forholder sig til FNs 17 Verdensmål - alle sammen temaer, der indgår nøje i Fondens uddelingspolitik.

Større opmærksomhed
DTU Skylab har selv formuleret, at ved at øremærke midler til maritime projekter, vil man kunne styrke samarbejdet med relevante institutter og derved kunne præsentere muligheder og fremtidsudsigter i markedsføring over for studerende. Man forventer, at projektet bidrager til en større opmærksomhed omkring mulighederne for at skabe innovation i den maritime industri. Ved at tilbyde maritime startups funding-muligheder samt adgang til DTU Skylabs accelerator program og inkubator, er det tanken at gå ud til specifikke centre, institutter og uddannelsesretninger på DTU og håndplukke relevante projekter, der fremviser potentiale. På denne måde forventer man at styrke samarbejdet med Det Blå Danmark og relationen til de institutter, der allerede har eller fremover skaber potentiale til at få fokus på den maritime sektor.

Tidligt stadie
Projekterne ligger typisk på et væsentligt tidligere stadie, end hvor vi som fond normalt går ind. Men vi har allerede en slags testimonial på programmet. Tre maritime startups, MASH Energy, Dacoma og SubBlue Robotics, var tidligere på DTU Skylab programmet og har efterfølgende fået finansiering fra bl.a. Den Danske Maritime Fond til videreudvikling.

Den maritime industri har brug for flere startups/iværksættere, da det bibringer industrien innovative produkter og skabelse af nye arbejdspladser. Derfor er vi glade for, at vi også via denne kanal kan være behjælpelig med at finansiere nytænkning og innovation til Det Blå Danmark. Vi har høje forventninger til projektet, og som sektor skal vi gribe en sådan mulighed for at støtte de talentfulde studerende med de gode ideer. Vi kan kun anbefale de interesserede at gøre sig bekendt med det meget spændende DTU Skylab.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11