23948sdkhjf

Tidligere Herning Shipping-skib skyllet på land i Beirut-eksplosion

Samtidig med, at den enorme eksplosion i en lagerbygning fyldt med 2750 ton ammoniumnitrat i Libanons største havn har kostet mere end 135 menneskeliv og gjort 300.000 indbyggere i Beirut hjemløse, har eksplosionen haft store konsekvenser for flere skibe i havnen.

På billeder af de massive ødelæggelser ses der et skib nær det sted, hvor ammoniumnitratet tidligere blev opbevaret. Skibet har ligget ved kaj op til eksplosionen den 4. august ved 18-tiden, hvorefter det endte på fast grund. Og som en opmærksom læser har gjort opmærksom på, har skibet en lang dansk historie. 

Der er tale om produkttankskibet 'Amadeo II'. Skibet blev bygget på på Nordsøværftet i Ringkøbing i 1976 til et partrederi på Ærø, som oprindeligt navngav skibet ’Arroi’. Senere blev det 50 meter lange skib omdøbt til ’Limfjord’, da det blev solgt til et andet partrederi med adresse i Aalborg. 

i 1984 blev det solgt til Herning Shipping, hvorefter det blev omdøbt til ’Pia Theresa’. Skibet sejlede under Herning Shippings ejerskab de næste 22 år, indtil det i 2006 blev solgt til norske Soltin Marine. 'Pia Theresa' fortsatte dog i Herning Shippings flåde under dansk flag i yderligere to år.

Ifølge Søfartsstyrelsens Skibsregister blev skibet i 2008 solgt til Ardos Navigation Company LTD, Limassol, men fortsatte under dansk flag, indtil det atter blev handlet og i den forbindelse fik navnet ’Arroi’ i 2014. Herefter er skibet på et senere tidspunkt blevet handlet endnu engang, hvorefter det fik navnet ’Amadeo II’ og kom under libanesisk flag.

AIS-data viser, at 'Amadeo II' ankom til Beirut den 17. juli. Det er uvist, om nogen – og i så fald hvor mange – besætningsmedlemmer, der var ombord, da eksplosionen skete. At dømme ud fra billeder af skibet, kommer det ikke til at sejle igen. 

'Amadeo II' havde en kapacitet på 683 t.dv. 

Læs også: Her er skibet der sendte Beirut i knæ

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.236