23948sdkhjf

Sømandskirker fremrykker nyt påfund i coronakrise

Tiden til at snakke under havnekald er blevet knap, og derfor tilbyder sømandspræster nu samtaler på en ny måde
I takt med, at tiden i havn er blevet kortere og mere travl, er det blevet sværere at holde kontakten mellem søfolk og en af præsterne ved de syv danske sømandskirker.

Omvendt er behovet for en god snak med en person udefra ikke blevet mindre, for stadigt flere undersøgelser peger på, at mistrivsel og følelsen af social isolation er udfordringer, som fylder blandt de søfarende.

Sådan er baggrunden for, at Danske Sømands- og Udlandskirker satte sig for at gøre det nemmere at komme i kontakt med en præst. Løsningen blev et initiativ kaldet “Samtaler til Søs", hvor de søfarende kan chatte med en dansk sømandspræst. Og eftersom behovet eskalerede, da corona-pandemien i begyndelsen af marts gjorde det så godt som umuligt at gennemføre besætningsskifte, blev lanceringen rykket frem.

- Jeg synes, at der er blevet tage rigtig godt imod det. Det er jo noget, der skal løbes igang, men der er røre i det, og jeg tror også, at trygheden og visheden om, at muligheden er der, kan gøre meget i opstartsfasen, siger Maria-Louize Bjarkam Helbo, der med base i Singapore er sømandspræst med ansvar for chatten.

Fordel at være anonym
Hun ser muligheden for at chatte med en sømandspræst som et supplement til at mødes i havnene. Hun understreger, at det har stor værdi at mødes med de søfarende over en kop kaffe ombord, men hun ser også klare fordele ved den digitale form for samtale i forhold til det fysiske møde. For eksempel fordi den søfarende som udgangspunkt er anonym i chatten.

- Der kan jo være nogle samtaler, som man måske ikke lige tager, når vi står nede ved skibet. Det kan være, at man ikke lige kan få et rum alene med præsten, at kollegaerne står og kigger én over skulderen, eller at tidsplanen er stram, fordi man er på vagt. Så når man måske ikke lige ind til kernen i det, man har på hjerte, siger Maria-Louize Bjarkam Helbo.

I begyndelsen var tre præster tilknyttet “Samtaler til søs", men ordningen blev udvidet i sidste uge, så samtlige syv danske sømandspræster nu er aktive på chatten fordelt på ugens syv dage. Dermed er det næsten altid være muligt at komme i kontakt med en sømandspræst uanset hvor i verden, man befinder sig.

Håber på nyt nærvær
I øjeblikket er det ikke muligt for de danske sømandspræster at komme ombord på skibene. Maria-Louize Bjarkam Helbos indtryk er dog, at stemningen hos de danske søfolk på langtfart under omstændighederne er god, og at der bliver gjort meget for at holde modet oppe.

- Det er jo lidt ligesom med domino-brikker. Hvis én vælter, kan de andre meget hurtigt også vælte, så min fornemmelse er, at der er meget stor bevidsthed om, at alle er i samme båd, og at the show must go on, siger hun og tilføjer, at de danske sømandspræster og assistenterne for tiden strækker sig ekstra langt for at imødekomme ønsker om at levere aviser og andre forsyninger, når skibene ligger til kaj.

Hun håber, at den nye mulighed for at chatte med en præst kan være med til at give de danske søfolk en form for nærvær på en ny måde.

- Så kan vi måske imødekomme de problematikker - som for eksempel konflikter og bekymringer - der er helt generelle i samfundet, men som er mere koncentrerede til søs, hvor du ikke bare kan gå en lang tur, være sammen med nogle venner eller gøre det, der nu kan få dig ud af et tankemylder, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125