23948sdkhjf

Gøteborg Havn forventer nedgang efter godt første kvartal

Fragtmængderne i Skandinaviens største godshavn gik samlet set upåvirkede igennem årets første tre måneder.

Det viser den seneste opgørelse fra havnen, som dog også viser store udsving inden for de enkelte segmenter. 

Trods corona-krisen, der for alvor begyndte at ramme den vestlige verden i marts, gik der otte pct. flere teu igennem havnen i dette års første kvartal end i samme periode sidste år. Det var særligt eksporten, der var højere i år, og omvendt faldt importen en smule. På import-siden var det med til at kompensere for nedgangen, at der ankom flere tomme containere end normalt. 

Håndteringen af energiprodukter steg med 13 pct. til 5,7 mio. ton. Trods den ekstremt lave oliepris mærkede havnen ikke nogen øget efterspørgsel efter lagerkapacitet i kvartalet, hvilket dog formodes at slå igennem i andet kvartal.

Også gennemgangen af nye biler var nogenlunde stabil med et fald på en enkelt procent, så der stadig var tale om ca. 67.000 biler i kvartalet. Ro-ro faldt med seks pct. til 138.000 enheder. 

I Gøteborg var den største nedgang i første kvartal inden for passagertrafikken, der faldt med 14 pct. til 231.000 passagerer, efter at segmentet stort set har stået stille siden begyndelsen af marts. 

Krisen kommer

Selvom havnen i en pressemeddelse bryster sig af at være stort set upåvirket af corona-krisen i første kvartal, og at al operation fortsætter uanfægtet af omstændighederne, står det dog klart, at andet kvartal kommer til at være anderledes påvirket af situationen. 

Volvos produktion har været indstillet i en periode, og det kommer både til at kunne læses i gennemgangen af nye biler og på ro/ro, hvor DFDS har måttet nedskalere på grund af svigtende transport af komponenter til Volvos produktion. Krydstogt og passagertrafikken ligger lammet hen på uvis tid, og at dømme efter antallet af aflyste containersejladser kommer også gennemgangen af containere i Gøteborg til at mærke et fald. 

- Vi har gjort, hvad vi kan for at reagere hurtigt på de foranderlige forhold, og når det er nødvendigt, hjælper vi vores kunder med at skaffe plads til opbevaring i Gøteborg og resten af landet, siger havnedirektør Elvir Dzanic i pressemeddelelsen. 

Han tilføjer, at investeringerne fortsætter som hidtil planlangt med uddybning af sejlrenden og områder til lands i forventning om fortsat vækst.

- Vi bliver ved med at tage alle de nødvendige forholdsregler og følge situationen tæt, men der vil også komme et tidspunkt, hvor corona-virus er bag os, og vi skal være forberedte, når den tid kommer, siger Elvir Dzanic.

Læs også: Godsmængden falder i danske havne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111