23948sdkhjf

Nu sejler containerskibe syd om Afrika igen

CMA CGM er først til at droppe Suez-kanalen på vej fra Asien til Europa

Imens containersejladser ud af Asien bliver aflyst på stribe, har det første containerrederi nu dirigeret et skib syd om Afrika i stedet for at sejle igennem Suez-kanalen som sædvanligt. 

Det skriver Splash

Der er tale om CMA CGM, som har det 16.020 teu store 'CMA CGM Alexander Humboldt' på vej ned langs det vestlige Afrika på vej fra Algeciras til Malaysia, imens det 15.000 teu store 'CMA CGM Chile' befinder sig i det indiske ocean på vej til Le Havre, ligeledes via Kap Det Gode Håb. 

Det er ikke sket årevis, at et containerskib har taget omvejen på 3000 sømil for at undgå Suez-kanalen på vej til eller fra Europa. Når det sker nu, er det både et resultat af den store overkapacitet som følge af corona-krisen, og at bunkerprisen er usædvanligt lav.

Handler om dollar

I tilfældet med 'CMA CGM Alexander Humboldt' bliver rejsetiden forlænget med fem dage, så den ender på 26 dage, skriver Lars Jensen på Linkedin. Den forlængede rejsetid sker på trods af, at farten er sat op med mere end to knob.

- Med en meget grov tilnærmelse betyder det, at de bruger 1000 ton ekstra bunker, skriver Lars Jensen.

Han tilføjer, at skibet er forsynet med scrubber, og at den ekstra bunker kan være købt til 200 dollar pr. ton. Det giver en merudgift i omegnen af 200.000 dollar. Det er dog stadig væsentligt lavere end prisen for at sejle igennem Suez-kanalen, der ifølge Lars Jensen ligger i omegnen af 4-500.000 dollar for et skib i den størrelse. 

Suez-kanalen har allerede indført rabatter på 45-60 pct. for skibe, der skal fra Asien til USA's østkyst, for at undgå, at rederne skulle begynde at bruge alternative ruter. Tidligere i denne uge blev der også indført en rabat på seks pct. for skibe til Europa, men det er altså ikke længere nok til at holde skibene i kanalen. 

Som Søfart kunne fortælle i går, var antallet af aflyste containersejladser ud af Asien i de kommende uger steget til 120. I dag er der tale om 150 aflyste afgange. 

Læs mere: Containersejladser aflyst i enormt omfang

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125