23948sdkhjf

Politiet nikker ja til besætningsskifte i Danmark

På nær krydstogt og passagerskibe opererer de danske havne i fuldt omfang, lyder det fra brancheorganisationer

Selvom corona-udbruddet har vendt op og ned på situationen i store dele af dansk erhvervsliv, fortsætter operationen overordnet set som hidtil i de danske erhvervshavne.

Sådan lyder det samstemmende fra de to brancheforeninger Danske Havne og Danske Shipping- og Havnevirksomheder (DSHV).

Læs også: Dansk Shpping-boss kritiserer forhold for besætningsskift

https://www.soefart.dk/article/view/707649/dansk_shippingboss_kritiserer_forhold_for_besaetningsskift

- Det handler jo om forsyningssikkerheden. Fødevarer, industriforsyning, dyrefoder og alt sådan noget kommer stadig ind og ud af landet, og der bliver taget imod trawlere i fiskerihavnene som hidtil, siger Danske Havnes direktør til Søfart.

Kan skifte besætning

I DSHV har man desuden sikret sig, at besætninger på skibe, der anløber danske havne, også kan få lov at blive skiftet ud, selvom landets grænser er lukkede. 

- Vi har en mundtlig bekræftelse fra Rigspolitiet på, at besætningsskifte i forbindelse med anløb af en dansk havn er et anerkendelsesværdigt formål, siger DSHV's sekretariatschef Jakob Svane. 

Han tilføjer, at der i øjeblikket ikke er knyttet nogen forbehold til tilladelsen, som efter hans vurdering giver god mening. 

- Det er jo erhvervsrettet, så det ville jo være lidt absurd, hvis folk ikke havde muligheden for at komme til og fra arbejde. Og det er jo det, som søfolkene gør i det her tilfælde, siger Jakob Svane. 

Kommer til at påvirke

Hverken Jakob Svane eller Tine Kirk har endnu et overblik over, hvordan deres medlemsvirksomheder er ramte – eller forventes at blive ramt – af effekterne fra corona-udbruddet og bestræbelserne på at inddæmme det. Selvom operationen indtil videre fortsætter ufortrødent, er der dog ikke udsigt til, at havne og skibsmæglere kommer til at gå upåvirkede igennem krisen.

- Jeg har ikke det fulde overblik endnu, men der er en let dalende aktivitet inden for skibsanløb, siger Tine Kirk, der endnu ikke kan gå nærmere i detaljer om, hvorvidt den let dalende aktivitet gælder særlige skibs- eller godstyper. 

I DSHV vurderer Jakob Svane, at selvom transportsektoren – med undtagelse af passagertrafikken – ikke er ramt, kan tingene komme til at ændre sig. 

- Det er klart, at det kommer til at påvirke medlemsvirksomhederne, men det afhænger helt af, hvilke brancher man er i. Nogle vil blive ramt rigtigt hårdt, men det er svært at tegne et entydigt billede af, siger han.

Tager forholdsregler

Imens operationen indtil videre fortsætter ufortrødent, bliver der taget forholdsregler i havnene. Søfolk får lov til at gå i land for at aflevere affald og andre praktiske gøremål, men der er ikke noget med at gå en tur op i byen. Og hvis det er nødvendigt for landbaseret personale at gå ombord, bliver der sørget for, at personerne ikke kommer i kontakt med besætningen og vice versa. 

- Det giver jo god mening. Man kan jo både komme til at smitte fra skib til land og fra land til skib, og det jeg har indtryk af, at man har fået indarbejdet nogle procedurerer for at imødekomme, siger Jakob Svane. 

I Danske Havne har Tine Kirk også et indtryk af, at den sunde fornuft råder ude på landets havne. Hun nævner som eksempel, at man i landets fiskerihavne, hvor der sker mange anløb, har en fin dialog med politiet om, hvordan man skal agere. 

- Når det er, som det er, er det jo fint, at tingene fungerer, at og man virkelig tænker sig om, siger hun.

Læs også: Aarhus Havn fortsætter normal drift trods virusudbrud

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.117