23948sdkhjf

Miljøminister frikender Jobi for medansvar

Fejl i udbud af miljøskibe er alene Kammeradvokantens ansvar, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin

Miljøminister Lea Wermelin (S) placerer ansvaret entydigt hos Kammeradvokaten for fejlen, der stoppede underskrivelsen af Jobi Værfts ombygning af miljøskibene 'Sif' og 'Frigg'.

Det sker i et svar til hendes nordjyske partifælle, Bjarne Lausten (S).

Hun bekræfter, at Kammeradvokaten blev opmærksom på fejlen efter en henvendelse fra Jobi A/S.

- Det er helt åbenlyst Kammeradvokatens fejl, og jeg er ærgerlig over, hvis det har fremstået anderledes, skriver Lea Wermelin.

Fejlen er et krav til det vindende værft om en bankgaranti i hele garantiperioden på den samlede byggesum, mens det normale ifølge Miljøstyrelsen er 5-10 pct. Kammeradvokaten erkender fejlen og konstaterer, at fejlen kan have haft betydning for både pris og antallet af bydende værfter, oplyser hun.

Læs også: Maritimt synspunkt: Der er brug for langt mere modige politiske beslutninger

Lea Wermelin erklærer videre, at hun er er "stærkt utilfreds med processen i denne sag", som har ført til en meget ærgerlig situation for alle parter.

Genudbud er annonceret

Udbuddet går om og er ifølge Miljøstyrelsen lanceret som et EU-udbud mandag 2. marts. Det vil blive overvåget af en søretskyndig advokat. Miljøstyrelsen vil sende fakturaen for denne ekstra udgift til Kammeradvokaten tillige med nye udgifter til skibsteknisk rådgivning.

Kammeradvokaten og Miljøstyrelsen valgte et genudbud frem for at indskrænke sig til en fornyet invitation til de oprindeligt fem prækvalificerede værfter. Det begrundes dels med udbudsretlige argumenter, dels risikoen for klager fra værfter, som opgav interessen for det oprindelige udbud, dels en overskuelig tidsmæssig forlængelse.

Der ville kun vindes en måneds kortere procestid ved at genstarte processen blandt de prækvalificerede. Den samlede forsinkelse bliver omkring et halvt år. 'Sif' og 'Frigg' ventes klar til vandprøvetogter omkring næste nytår.

Læs mere: Kammeradvokaten: Nul kompensation

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125