23948sdkhjf

Kranmåleri: Lindø slår Esbjerg med 10 meter

Først kunne Esbjerg Havn bryste sig af at have erhvervet sig verdens største mobilkran, og nu gør Odense Port of Lindø det samme. 

I bund og grund er der tale om samme type kran, en heavy lift-version af Liebherrs største mobilkran, LHM 800. Både versionen til Esbjerg og Lindø har en løftekapacitet på 308 ton, men derudover er der særligt to forskelle på de to kraner.

Hvor tårnet på Esbjergs kran måler 47,9 meter, trumfer Lindøs nye kran med et tårn på 57,5 meter. Det giver en løftehøjde på 96,7 meter. Derudover er Lindøs nye kran forberedt til eldrift, hvor Esbjergs udelukkende kører på diesel. Eldriften forudsætter tilslutningen af et 150 meter langt kabel, der er monteret på en tromle bag på kranen, oplyser Liebherr til Søfart.

Typisk vil man bruge dieseldrift, når kranen skal flyttes, hvorefter losning og lastning kan foregå for eldrift de steder, hvor der er muligheder for tilslutning. Foruden en reduktion i støjniveauet forventer Lindø at kunne spare 300 ton CO2 årligt ved den delvise eldrift.

- Det er en voldsom reduktion. Samtidig bliver eldriften af kranen CO2-neutral, fordi strømmen kommer fra vindmøllestrøm. Det er vigtigt for os også at gå forrest på det område, siger Carsten Aa, adm. direktør i Lindø Port of Odense, i en pressemeddelelse.

Danmark i front

Med Lindøs nyerhvervelse har Danmark aftaget to af de i alt 14-15 LHM 800-kraner, der pt. er bestilt på verdensplan. Det er ikke mindst vindmølleindustriens krav til håndtering af de stadigt større komponenter som naceller, der retfærdiggør kæmpekranerne på danske havne.

Ved at bruge to Liebherr-kraner sammen, kan både Esbjerg og Lindø nu flytte 400 ton tunge naceller udelukkende ved brug af mobile kraner. Carsten Aa beskriver da også købet af kranen, der har en pris i omegnen af 50 mio. kroner, som et led i den store udvidelse af havnen. 

- Vi er godt på vej til at skabe markedets mest optimale rammer for fremtidens grønne produktion og jobskabelse med vores havneudvidelse. Optimale rammer nødvendiggør den størst mulige og mest fleksible krankapacitet, og her bidrager investeringen i megakranen til, at vi fortsat er på forkant af kundernes behov, siger Carsten Aa.

På Lindø vil kranen desuden komme bulk-kunder tilgode, da den vil give hurtigere håndtering af fx. stålskrot. Kranen forventes leveret ultimo 2019.

Læs også: Se billederne: Verdens største mobile havnekran er ankommet til Esbjerg Havn

FAKTA – Lindø Port of Odenses nye Liebherr LHM 800

  • Verdens største havnemobilkran
  • Løftekapacitet: 308 ton
  • Løftehøjde: 96,7 m
  • Antal aksler (hjul): 36 (144)
  • Egenvægt: 824 ton
  • Tårnhøjde: 57,5 m
  • Kabinehøjde: 40,4 m
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125