23948sdkhjf

Bagmandspolitiet ransager Dan-Bunkering i Middelfart

Samtidig slår USA til mod Dan-Bunkerings russiske forretningspartner, skriver DR

Dan-Bunkering i Middelfart er blevet ransaget af Bagmandspolitiet, og it-eksperter har gennem flere dage støvsuget bunkerfirmaets computere for oplysninger. Det oplyser flere af hinanden uafhængige kilder til DR.

Bagmandspolitiet – der officielt hedder SØIK – sigtede 6. september Dan-Bunkering for i perioden 2015-2017 at have solgt og leveret jetbrændstof til anvendelse i Syrien i strid med EU's sanktioner. Sanktionerne blev indført for at forhindre luftangreb på den syriske civilbefolkning.

Samtidig med Dan-Bunkering blev sigtet, blev virksomhedens adresse i Middelfart ransaget, og arbejdet fortsatte gennem flere dage, oplyser kilderne til DR. Omfanget af det indsamlede materiale, som nu skal granskes af SØIK, bliver beskrevet som ”meget omfattende.”

DR har bedt Dan-Bunkering om en kommentar til, at virksomheden er blevet ransaget.

- Det er korrekt, at SØIK har besøgt virksomheden i september, og det er vi glade for. Virksomheden samarbejder frivilligt med alle offentlige myndigheder for at belyse denne sag, da man derved hurtigst muligt kan afklare misforståelser, lyder det i et skriftligt svar til DR fra virksomhedens advokat.

SØIK ønsker ikke at kommentere oplysningerne om ransagningen.

USA skrider ind

DR har siden april bragt en række afsløringer om, at Dan-Bunkering er involveret i en sag om leverancer af jetbrændstof til Syrien. Afdækningen har blandt andet vist, at USA i efteråret 2016 sendte flere efterretninger til Danmark for at advare om om Dan-Bunkerings mulige sanktionsbrud.

Ifølge amerikanske retsdokumenter, centrale kilder og fortrolige oplysninger hos danske myndigheder er Dan-Bunkering blevet betalt af det russiske firma Maritime for at levere jetbrændstof til russiske tankskibe i Middelhavet, som derefter har sejlet det videre til Syrien.

Maritime præsenterede sig i en mail til Dan-Bunkering som repræsentant for russisk militær, som på det tidspunkt udførte daglige luftangreb i Syrien

Dan-Bunkering, der altså er sigtet men ikke tiltalt i sagen, har erkendt at have leveret jetbrændstof til russiske tankskibe, men afvist brud på EU’s sanktioner.

Få uger efter, at Dan-Bunkering i september blev ransaget af SØIK, skred USA’s finansministerium ind over for Maritime. Det viser en pressemeddelelse udsendt af USA.

Heri lyder det, at Maritime nu er omfattet af amerikanske sanktioner mod Syrien, og at tre russiske ansatte i Maritime er kommet på USA’s sanktionsliste. Derfor er det nu blevet forbudt for amerikanerne at handle med både Maritime og de tre russere.

Årsagen er, at de ifølge USA har organiseret leverancer af jetbrændstof til russisk militær i Syrien i 2016 og 2017.

- Finansministeriet slår til mod et netværk, som omfatter stråmandsselskaber, skibe og medsammensvorne, der har faciliteret den ulovlige overførsel af jetbrændstof til russisk militær i Syrien, siger Sigal Mandelker, der er underdirektør i ministeriets enhed for Terrorisme og Finansielle Efterretninger.

I pressemeddelsen bliver leverancerne beskrevet som afgørende for det syriske regime.

- Assads despotiske regime er i internationalt søgelys for at bruge kemiske våben og begå krigsforbrydelser imod uskyldige syriske civile, og de er afhængige af denne type illegale netværk for at blive på magten, lyder det fra underdirektør Sigal Mandelker.

En af de ansatte, der nu er på USA’s sanktionsliste, har tidligere bekræftet over for DR, at han har samarbejdet med Dan-Bunkering og ”kun har godt at sige om dem.”

Dan-Bunkering er ikke nævnt i den amerikanske pressemeddelelse.

Det har ikke været muligt for DR at få et interview med det amerikanske finansministerium om USA's nye sanktioner i sagen om jetbrændstof til Syrien.

Læs mere: Dan-Bunkering-sag vokser til over 400 millioner kroner

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141