23948sdkhjf

Fiskeri-nedgang i første halvår ryster ikke Danske Havne

Tirsdag offentliggjorde Fiskeristyrelsen nye tal for det samlede danske fiskeri for første halvår 2019. Tallene er ikke specielt opmuntrende og viser rundt regnet en nedgang på omtrent 20 pct. i forhold til første halvår sidste år.

I brancheorganisationen Danske Havne lyder det dog, at nedgangen er forventet, og at den ikke forventes at have negative konsekvenser for erhvervet på den lange bane.

- Vi har selvfølgelig nærstuderet tallene, da de blev offentliggjort i går, men vi har hele tiden vidst, at det har været et dårligt halvår, så derfor var det som forventet. Sådan er de biologiske forhold nu engang i fiskeriet, og efter to ret gode år må vi leve med et mindre udfald i det store billede, hvis der skulle komme et knap så godt år, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne, i en pressemeddelelse.

Som Søfart tidligere har skrevet, er det særligt landingen af industrifisken Tobis, der er gået markant tilbage, men også bestanden af sild og brisling er blevet mindre, og bestandene vokser langsommere. 

Det gør ondt på de store fiskefabrikker som Triple Nine Group og FF Skagen, og havnene kommer også til at kunne mærke det på omsætningen i år, lyder vurderingen fra Danske Havne. 

- Havnene kommer nok til at kunne se det på indtægterne for i år. Men for det første kan en del udjævnes her i løbet af andet halvår, som ser ud til at blive lidt bedre, og for det andet er hverken havnene eller fiskeriet jo indrettet sådan, at små skvulp på en lang tur for alvor ryster båden. En sund økonomi i branchen hviler på længerevarende budgetter end på halve eller hele år, siger Tine Kirk Pedersen.

Forskning viser, at der kan være en sammenhæng imellem nedgangen i fiskebestande og det faktum, at vandtemperatuen i Nordsøen er stigende, at havstrømmene er ændrede, og at der bliver udledt mindre næring til farvandet fra de store floder, end der gjorde tidligere. 

- Samlet set har tilførslerne til vores fabrikker været de mindste i mange år. Vi er meget opmærksomme på, at nogle forskere vurderer, at ændringer i økosystemerne i Nordsøen er skyld i de lavere fangster. Der er bare så mange store usikkerhedsmomenter i de rapporter og analyser, der er lavet på området, at vi ikke kan agere strategisk på det, har Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen, sagt til Finans ved en tidligere lejlighed. 

Læs mere: Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266