23948sdkhjf

Nu fanger Maersk-partner plastik i Stillehavet

En ny prototype fra The Ocean Cleanup kan nu ved egen hjælp indsamle plastikaffald i Stillehavets store ø af affald.

Efter at den hollandske NGO The Ocean Cleanup sidste år blevet slået hjem, da deres 600 meter lange bøje til inddæmning af plastik i Stillehavet ikke fungerede, er missionen nu lykkedes med en videreudvikling af konstruktionen. 

Maersk Supply Service har stillet tonnage til rådighed for projektet siden start. I juni afgik den opdaterede prototype fra Vancouver – kaldet System 001/B – og efter at have afprøvet forskellige løsninger er det nu lykkedes at få den 200 meter lange 001/B til at fungere efter hensigten. 

- Selvom vi stadig har meget arbejde foran os, er jeg for evigt taknemmelig for holdets engagement og dedikation til missionen, siger Boyan Slat, stifter af The Ocean Cleanup, i en pressemeddelelse. 

Faldskærm som anker gør forskellen

001/B har ligesom den første prototype form som et U, når den er i operation. Et af problemerne med den første prototype var, at den viste sig at drive i samme hastighed og retning som strøm og vind, og derfor lykkedes den ikke med at inddæmme plastikaffaldet. 

Problemet er blevet løst ved at montere et faldskærmslignende anker i toppen af U'et, som sænker konstruktionens hastighed med sin modstand i vandet. Derved flyder plastikaffaldet ind i U'et, hvor det kan samles op, uden at det flyder ud igen.

Hos The Ocean Cleanup er to do-listen dog stadig lang. Noget af det øverste på listen er udviklingen af den næste model, kaldet System 002. Den skal være i fuld skala, og den skal kunne indsamle og beholde plastik i længere perioder af gangen, end System 001/B er i stand til. 

Når konceptet kommer i fuld operation, skal en flåde af U'er løbende tømmes for opsamlet plastik, som skal sejles ind til land. Der ligger også en opgave i at teste og designe den del af processen, fremgår det af pressemeddelelsen.

Som Søfart tidligere har skrevet, bevilgede Maersk Supply Service i juni yderligere to mio. dollar i støtte til projektet. 

Læs mere: Maersk Supply Service fortsætter plastik-operation i Stillehavet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125