23948sdkhjf

VIDEO: Bomber fra Anden Verdenskrig sprænges i fynsk farvand

Dykkere har fundet syv bomber på et flyvrag, der ligger på bunden af farvandet syd for Langeland

Søværnets dykkere har tirsdag fundet syv bomber på et flyvrag, der ligger på bunden af farvandet syd for Langeland. Det oplyser Søværnets Dykkertjeneste.

Bomberne bliver nu flyttet og bortsprængt én for én i et sikret område.

https://www.soefart.dk/article/view/680430/havnearbejder_mister_livet_efter_ulykke_i_kobenhavn

Bugseringen af bomberne sker ved hjælp af en såkaldt hæveballon, som Søværnets dykkere monterer på bomberne.

- Vi har i dag været nede og lokalisere to bomber, som vi fik flyttet med en ballon, som man binder om bomberne og fylder med luft, og så har vi flyttet dem et par hundrede meter væk, siger Lars Møller, chef for Søværnets Dykkertjeneste, tirsdag.

Han tilføjer, at de resterende bomber vil blive bugseret væk og bortsprængt i løbet af de kommende dage.

Farligt arbejde

Det vurderes, at det nedstyrtede fly, som bomberne er fundet ved, er af typen B-24. Det er et amerikansk bombefly, som blev brugt under Anden Verdenskrig. Bombefly af den type har ti bomber, og derfor forventer Søværnet også at finde yderligere tre bomber i løbet af de kommende dage.

- Der er lille mudderlag på 20-30 centimeter dernede, så nogle af bomberne kan godt være gemt i mudderet, siger Lars Møller.

I alt 12 dykkere har tirsdag været i vandet for at lokalisere og uskadeliggøre bomberne. Ifølge Lars Møller er det ikke nogen ufarlig opgave, dykkerne er sendt ud på.

- Vi ved ikke, om bomberne er armeret eller uarmeret. Der er tale om et fly, der er styrtet mod havet, og så ved man aldrig, om bomberne når at blive armeret eller ej, siger Lars Møller og tilføjer:

- Men vi har taget vores forholdsregler, og vi har næsten ikke rørt dem. Vi har fået et reb neden om dem og på den måde været på sikker afstand, når vi skulle hejse dem op fra bunden og flyttet hen til et sted, hvor vi kunne bortsprænge dem.

Mangler en mand

Foreløbig har dykkerne udelukket fokuseret på at få bomberne væk fra området. Lars Møller vil dog ikke afvise, at dykkerne vil finde andre interessante ting på havbunden.

- Hvis det er det fly, som vi tror, det er, så mangler der en mand, der ikke nåede at komme ud af flyet, da det styrtede, siger han.

- Men vi har allerede fundet dele, som vi tror er noget af motorerne, og så har vi fundet noget af landingsstellet, siger han.

Se sprængningen af en af bomberne i videoen herunder, som er stillet til rådighed af TV2 Fyn.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.095