23948sdkhjf

Ørsted køber bid af samarbejdspartner

Energiselskabet har købt en del af britiske Pict Offshore

Ørsted har købt en andel på 22,5 pct. af den britiske virksomhed Pict Offshore.

De to selskaber har sammen udviklet Get Up Safe-systemet, der består af et bevægelseskompenserende hejseværk, som gør det muligt for teknikerne at komme sikkert fra et lille fartøj i bevægelse og over til havvindmøllen.

Med teknologien behøver teknikerne ikke længere træde fra en båd, der bevæger sig, over på en stige for derefter at klatre (nogle gange mere end 20 meter) op ad stigen til vindmølleplatformen. I stedet kan de hægte sig fast til det nye system og blive hejst let og sikkert direkte fra båden til bunden af mølletårnet.

Systemets bevægelseskompensation betyder, at linens længde ændres i forhold til bådens bevægelser, så selv i perioder med kraftig bølgegang er der ingen fare for, at teknikeren kolliderer med båden.

Derudover overflødiggør teknologien behovet for en ekstern stige på vindmøllens overgangsstykke, hvilket reducerer mængden af stål, der skal bruges til konstruktionen og dermed giver mulighed for yderligere besparelser.

Teknologien er patenteret og næsten færdigudviklet. Som en del af testprocessen er der gennemført 1.600 vellykkede løft og overførsler på Ørsteds sites.

Mark Porter, senior vice president for Offshore Operations i Ørsted, fortæller i en pressemeddelelse, at havvindmølleindustrien hele tiden er på udkig efter nye teknologier, der kan forbedre både opførelsen og vedligeholdelsen af vores projekter.

- Med denne banebrydende nye teknologi kan vi give vores teknikere en mere effektiv, sikker og omkostningseffektiv adgang til havvindmøllerne, siger han. 

Ifølge Philip Taylor, adm. direktør hos Pict Offshore, har det britiske selskab draget stor nytte af Ørsteds erfaring og viden som verdens største udvikler af havvindmølleparker.

- Samarbejdet med dem har gjort os i stand til at få denne nye teknologi hurtigere på markedet, siger han i pressemeddelelsen.

Pict Offshore var tidligere en del af sikkerhedsselskabet Limpet Techology og har hovedsæde i Fife i Skotland.

Udviklingen af Get Up Safe begyndte I 2016 og blev støttet af en innovationsbevilling fra den skotske regering. Fra 2017 blev prototyper af systemet testet på Offshore Renewable Energy Catapults 7 MW Levenmouth demonstrationsmølle i Skotland.

Systemet blev oprindeligt udviklet til at hjælpe teknikere med at komme over på adgangsstigerne i højere bølgegang. Ørsted har samarbejdet med Pict Offshore om at videreudvikle produktet, så der i den sidste ende ikke længere vil være behov for overgangsstiger, hvorved båden kan lægge til direkte ved vindmøllen.

Læs også: Ørsted tjener flere penge på havmøller

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11