23948sdkhjf

Lodser fra Ghana uddanner sig hos Danpilot

Det danske lodseri har i samarbejde med Aarhus Havn stået for et intensivt træningsforløb med fire lodser fra Tema-havnen i Ghana
Fredag den 6. september 2019 modtog fire lodser fra Ghana beviser på, at de har gennemgået en fem-ugers intensiv lodstræning forestået af det statsejede danske lodseri, Danpilot.

Med overdragelsen af uddannelsesbeviserne markeres samtidig, at et bistandsprojekt baseret på samarbejde mellem myndigheder har udviklet sig til samhandel på kommercielle betingelser.

Nyt forløb
De fire lodser er ansat i den ghanesiske havn Tema, der er i kraftig vækst. Udviklingen betyder, at de lokale lodser har brug for at blive opkvalificeret, så de kan betjene de stadigt flere og større internationale skibe, som anløber havnen. Sidste år trænede Danpilot to ghanesiske lodser finansieret af Søfartsstyrelsen, som led i styrelsens nyetablerede myndighedssamarbejde med den maritime sektor i Ghana.

Læs også: Derfor tjener lodsen over 1 mio. kr. om året

- Det har vist sig, at havnen i Tema var så tilfredse med den lodstræning, vi leverede, at de er vendt tilbage og har købt et fem-ugers træningsforløb hos os. Det er Tema havn selv, der betaler, og jeg er stolt over, at vi med vores viden og erfaring kan levere en træning, som er med til at sætte en høj standard for lodsning i Ghana, siger Erik Merkes Nielsen, der er administrerende direktør i Danpilot.

Samarbejde
Uddannelsesforløbet med de fire lodser fra Ghana er sket i samarbejde med Søfartsstyrelsen.

Læs også: Liberalt lodsmarked: Lille Portus Pilot skal lege med de store

- Formålet med det myndighedssamarbejde, som vi indgik i 2016, var netop at skabe et ligeværdigt og værdifuldt samarbejde på tværs af aktører, til fordel for både Danmark og Ghana. Det er derfor med stor glæde, at vi nu ser nogle konkrete og gode effekter af det samarbejde, siger Rikke Wetter Olufsen, der er kontorchef i Søfartsstyrelsen.

Kulturforskel
Havnetræningen er foregået i et konstruktivt samarbejde mellem DanPilot og Aarhus Havn. De fire lodser fortæller desuden, at de lærer af den forskel, der er på dansk og ghanesisk kultur:

- Når en dansk lods træder ind på broen på et skib, skaber hele hans personlighed og væremåde straks tillid hos skibets kaptajn. Danskerne formår at forene en uformel tone med en meget høj grad af professionalisme, og den kombination skaber et godt og tillidsfuldt samarbejde på broen. Det er meget inspirerende for os. I Ghana er det hele mere formelt, og vi vil prøve at tage noget af den danske tone med hjem til Tema, siger Bramwell Kojo Tawiah.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109