23948sdkhjf

Store shippingbanker sammen om grønne krav til udlån

En række store shippingbanker er gået sammen om at tage klimaovervejelser med i vurderingen af nye udlån. Mærsk bakker op.

11 af de største internationale udlånere til shippingbranchen går nu sammen om at stille krav om CO2-reduktion i forbindelse med nye udlån. 

Samarbejdet går under navnet "Poseidon Principles". Principperne understøtter IMO's mål om at reducere shippings udledning af drivhusgasser med 50 pct. i 2050.

Med Poseidon-principperne får pengeinstitutterne et fælles udgangspunkt for at lave en kvalitativ vurdering af, om udlånsporteføljerne lever op til de besluttede klimamål. På den måde vil principperne også tjene som et vigtigt redskab til at håndtere kritiske investeringsrisici, fremgår det af en pressemeddelelse

Tre danske pengeinstitutter er blandt dem, som indtil videre bakker op om aftalen. Det gælder Nordea, Danske Bank og Skibskreditten. 

- Det passer perfekt ind i vores overordnede strategi om, at vi gerne vil støtte samfundet til at gå i en mere bæredygtig retning. Som bank har vi ikke et særligt stort CO2-udslip, men vi kan skubbe verden i en grønnere retning ved at påvirke vores kunder, siger Øivind Haraldsen, chef for shipping i Danske Bank, til Børsen

Forventningen er, at flere pengeinstitutter, heriblandt en række asiatiske, også vil slutte sig til Poseidon-principperne. Derudover får initiativet støtte med på vejen af en række aktører i shipping, heriblandt Mærsk. 

- Hele spørgsmålet om at blive klimaneutral i 2050 handler om ny teknologi og innovation. Derfor skal vi have nye, klimavenlige skibe i søen senest i 2030, som samtidig er kommercielt bæredygtige, og derfor er det vigtigt, at långiverne bliver engageret på den innovative rejse, siger Mærsks klimachefrådgiver John Kornerup Bang til Børsen. 

De 11 shippingbanker har tilsammen udlån for omtrent 100 mia. dollar. 

Læs også: Debat: Er black carbon søfartens næste store udfordring?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125