23948sdkhjf

Lang ønskeliste fra Det Blå Danmark til ny regering

Valgkampen er i fuld gang, og de maritime brancheorganisationer peger blandt andet på forskning, uddannelse og et blåt nabotjek som vigtige temaer
Det Blå Danmark har en lang ønskeliste til politikerne i den verserende valgkamp.

Ønskerne fra branchens organisationer spænder vidt - fra mere fokus på maritim forskning, uddannelse og innovation til en revision af havneloven og et blåt nabotjek.

Hos Danske Rederier peges der på, at klimaudfordringen og ny teknologi både rummer udfordringer, men samtidig uanede muligheder. Derfor er der brug for, at en ny regering i endnu højere grad sætter fokus på maritime muligheder inden for forskning, uddannelse og innovation, mener brancheorganisationen.

- Vi skal kort sagt sørge for, at Danmark - også på det maritime område - er et globalt videncenter. Vi mener derfor, at en ny regering bør styrke den maritime forskning, sikre at de maritime uddannelser fortsat lever op til tidens krav og fastholde fokus på konkurrencedygtige rammevilkår, lød det fra adm. direktør Anne H. Steffensen, Danske Rederier, da valgkampen blev skudt i gang af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den 7. maj.

Tre ønsker fra havnene

Hos Danske Havne har man især tre politiske ønsker til det nye folketing efter valget: Henholdsvis en revision af havneloven, en bæredygtig, national transportplan og et blåt nabotjek.

Derudover ønsker Danske Havne sig også gode adgangsveje til havnene, fleksible muligheder for at skifte mellem jernbane, lastbil og søtransport, fair forhold på lodsområdet og initiativer til at reducere plastikaffald i havene.

- Vi ønsker en havnelov, der sigter mindst ti år frem i tiden, så den kan give mulighed for nye samarbejdsformer mellem offentlige og private aktører, og så hver især kan bidrage med det, de gør bedst. Kun sådan kan vi med forholdsvis små havne klare os i europæisk sammenhæng, lyder det fra Danske Havnes direktør, Tine Kirk Pedersen.

Maritim teknikerordning

Hos Danske Maritime peger adm. direktør Jenny N. Braat også på maritim forskning og udvikling som vigtige emner i valgkampen.

Derudover står en maritim teknikerordning (tidligere maritim montørordning) og et blåt nabotjek højt på ønskelisten.

- Vi ønsker en hurtig og effektiv implementering af en maritim teknikerordning og generelt lige konkurrencevilkår for de danske maritime virksomheder. Vi skal sikre den danske maritime industri samme spilleregler som vores nabolande. Måden at gøre det på er ved at udarbejde et retvisende nabotjek, hvilket også fremgik af vækstplanen fra 2018. Nabotjekket skal så efterfølgende følges op med en plan, der sikrer virksomhederne samme eller bedre vilkår end konkurrenterne, siger Jenny N. Braat.

Hun mener, at en ny regering bør huske på, at pengene til samfundet skal komme et sted fra.

- Her er det vigtigt, at man fra politisk hold har særligt fokus på de områder, hvor eksportandelen er høj. Det er nemlig her væksten skabes, og det betyder udvikling og velstand for os alle. Samtidig har vi mulighed for at gøre en forskel globalt, hvis vi prioriterer områder, hvor danske virksomheder er i front, fx maritim klima- og miljøteknologi, siger Jenny N. Braat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126