23948sdkhjf

Dan-Bunkering: Vi har ikke overtrådt EU-sanktioner

Dan-Bunkering slår nu fast, at selskabet ikke har leveret jet-brændstof eller andre produkter til Syrien og dermed brudt EU's sanktioner

- Dan-Bunkering har ikke overtrådt EU's sanktioner af Syrien. 

Sådan fremgår det af en pressemeddelelse fra Torben Østergaard-Nielsens bunkerselskab Dan-Bunkering, som blev udsendt i aftes. Meldingen kommer, efter at DR i flere dage har publiceret afsløringer af, hvordan bunker-selskabet har leveret jetfuel til russiske skibe, som derefter er endt i tankene på russiske bombefly i Syrien.

I pressemeddelsen redegør Dan-Bunkering for, hvordan selskabet igennem et såkaldt compiance-program sørger for, at både sanktioner fra EU og USA bliver overholdt. 

- Rent praktisk betyder det bl.a., at ca. 2000 sanktionslister fra myndigheder og brancheorganisationer globalt dagligt opdateres i selskabets compliance-system. Det betyder, at sanktionerede samhandelsparter og skibe blokeres i systemet, hvis de optræder på en officiel sanktionsliste, skriver Dan-Bunkering og fortsætter:

- På den måde kan Dan-Bunkering med stor sikkerhed bekræfte, at selskabet ikke handler med sanktionerede parter.

DR har tidligere fortalt, at Dan-Bunkering ved ship-to-ship-operationer på åbent hav i Middelhavet har overført jet-fuel til russiske skibe, som derefter har sejlet jet-brændstoffet til Syrien. Det afviser Dan-Bunkering med følgende forklaring:

- Når en leverance af brændstof finder sted, overfører et tankskib (bunker barge) sin last til et andet skib. Herefter underskriver kaptajnerne på begge skibe et såkaldt ’BDR’ (Bunker Delivery Receipt)-dokument for at bekræfte overførslen. Det fremgår af dette juridisk bindende dokument, hvilken havn skibet skal sejle til. Ingen af BDR-dokumenterne i forbindelse med de skibe, som DR har omtalt, angav havne i Syrien som destination, skriver Dan-Bunkering. 

Pressemeddelelsen nævner ikke noget om hvilken destination, der blev oplyst i BDR-dokumentet ved de relevante leveringer af jet-fuel.

Dan-Bunkering skriver desuden i pressemeddelelsen, at selskabet først "for nyligt" blev klar over, at der var indgivet en politianmeldelse mod selskabet. Fra pressemeddelelsen:

- Den 23. december 2016 henvendte Erhvervsstyrelsen sig til Dan-Bunkering og bad om en redegørelse for, om Dan-Bunkering havde været involveret i leverancer af brændstof til Syrien. Dan-Bunkering besvarede henvendelsen i januar 2017. Herefter hørte Dan-Bunkering ikke andet til sagen. Sagen blev senere rutinemæssigt videregivet til politiet, som ikke fandt anledning til at rejse sigtelse.

Endelig retter Dan-Bunkering en kritik af DR's dækning af sagen.

- DR har i sine indslag refereret til amerikanske retsdokumenter, der omhandler en mulig overtrædelse af de amerikanske sanktioner mod Syrien. Denne sag er underlagt fortrolighed, men DR har alligevel refereret fra den, skriver Dan-Bunkering.

Dan-Bunkering understreger, at selskabet af konkurrencehensyn ikke kan offentliggøre navne på kunder, men at selskabet "løbende fremlægger dokumentation om kundeforhold i fortrolighed til de pågældende myndigheder". 

- Af denne dokumentation fremgår det i øvrigt, at DR's dækning er behæftet med en række faktuelle fejl, hvad angår tidspunkter, steder, skibsnavne, kunder, mængder, indtjening mv., skriver Dan-Bunkering afslutningsvist i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111