23948sdkhjf

Miljøminister vil have grønnere krydstogtskibe i danske havne

Ny kortlægning i Aarhus og København viser, at luftforurening fra krydstogtskibe kan overskride EU’s grænseværdier for NOx i 25 meters højde og opefter

541 krydstogtskibe lagde til i dansk havn i 2018, og tallet har sat rekord tre år i træk. Men den stigende krydstogtturisme er ikke uden problemer

I takt med den stigende krydstogtsturisme i Danmark har der været fokus på luftforureningen, der følger med skibene. Miljø- og Fødevareministeriet har derfor bedt Aarhus Universitet om at gennemføre en kortlægning af luftforureningen fra krydstogtskibe i Aarhus og København.

Den viser, at luften på selve kajen ikke forurenes mere end tilladt, men at EU’s grænseværdier for kvælstofdioxid, NO2, bliver overskredet i 25, 50 og 70 meters højde ved kajpladserne i de timer, skibene lægger til kaj i både Aarhus og i København.

- Jeg er glad for, at vi nu har fået mere viden om en vigtig problemstilling. Det er godt, at vi nu kan sige, at det er trygt at gå eller løbe sig en tur på havnearealerne, hvor krydstogtskibe anløber. Det er også gjort klart, at der kan være en udfordring, hvis der bygges højt tæt på det sted, hvor krydstogtskibene ligger til kaj. Det er vigtigt, at kommunerne tager hensyn til den nye viden, når de planlægger byggeri i havneområder, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Renere teknologi er en del af løsningen

Luftforureningen er koncentreret i sommerperioden, hvor der er flest skibe på besøg, og hvor havnene ofte har anløb af flere samtidige krydstogtsskibe. København havde 345 anløb i 2018, mens Aarhus Havn havde 41 anløb.

- Krydstogtbranchen har en stor opgave med at blive et mere bæredygtigt og grønt erhverv, og alle skal bidrage, hvis det skal lykkes – lige fra erhvervet selv til staten og selvfølgelig kommunerne. Det kan f.eks. være ved at se på mulighederne for at koble krydstogtskibene på havnens el-net, så de kan slukke motorerne under besøg, for det er klart, at der skal findes en løsning, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Fordi den øgede krydstogttrafik i danske havne kan føre til lokale gener fra luftforurening og støj har regeringen med finansloven for 2019 afsat 10 mio. kroner til et internationalt samarbejdsprojekt for at fremme mere miljøvenlig krydstogtturisme i Østersøregionen. I det arbejde skal der også overvejes muligheder for at udbrede anvendelsen af landstrøm i havnene. 

Læs også: Nu vil Københavns borgmester have landstrøm

Miljø- og Fødevareministeriet medfinansierer en konference om bæredygtig krydstogtsturisme i Østersøregionen den 7. maj 2019 i København, hvor aktører fra Europas krydstogtbranche kommer til København for at diskutere bæredygtige løsninger. Målet er at sikre fælles fodslag i branchen og blandt kommuner og havne i regionen i retning af en mere bæredygtig krydstogtsejlads. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094