23948sdkhjf

'Elbjørn' solgt til skrot – kommer snart til Frederikshavn

Den gamle isbryder 'Elbjørn' kommer efter en omtumlet alderdom ud på sin sidste rejse med Jatob i Frederikshavn som destination.

For mange iagttagere bliver det formentligt med en lille klump i maven, at den gamle isbryder 'Elbjørn' i løbet af de kommende dage bliver slæbt ud på det, der efter alt at dømme bliver skibets sidste rejse. 

Destinationen er Frederikshavn, hvor nedbrydningsfirmaet Jatob som køber af skibet har i sinde at hugge det op. Det er dog ikke blot iagttagere, der sidder med en klump i maven ved udsigten til, at kniven bliver sat i det historiske fartøj.

- Det har jeg da også. Det er jo en gammel dame, og det kunne da være sjovt nok at bevare den, men det koster jo en del af holde sådan en vedlige. Og der er jo ikke nogen, der vil komme med den pose penge, det koster at restaurere den, siger Orla Rasmussen, indehaver af Jatob, til Søfart. 

Han fortæller, at siden handlen begyndte at falde på plads for en måneds tid siden, har der været to henvendelser fra potentielle købere, der ville redde skibet fra dets skæbne. De skulle bare lige finde ud af nogle ting, og så har han ikke hørt mere fra dem. 

- Nu har været til salg i flere år. Og så vågner man pludselig op, når først den er solgt til en skrothandler, for så er det virkelig sidste udkald, siger Orla Rasmussen. 

Han har i øvrigt fulgt 'Elbjørn' tæt, siden Søværnet satte den til salg tilbage i 2003. Ifølge Orla Rasmussen selv, kom han med det højeste bud dengang, men fordi Søværnet hellere så den bevaret, blev den solgt til anden side. 

'Elbjørn' blev derefter sat i stand ved Jatobs kaj i Frederikshavn, hvor Orla Rasmussen var vidne til det store arbejde, der blev lagt i at restaurere skibet. Siden da har flere konkurser i ejerskaberne bag skibet sat deres præg på den gamle isbryders forfatning.

- Da jeg kom op og se den, tænkte jeg nej, nej, nej. Den er godt nok misligholdt. Den ser frygtelig ud. Og det er så den historie, siger produktsælgeren. 

Det ser dog ud til, at 'Elbjørn' kommer til at ligge i Frederikshavn nogen tid endnu, før skærebrænderne når til det 1953-byggede skib. Jatob ophugger som regel skibe i den rækkefølge, de kommer ind, og det bliver næppe i år, at turen kommer til det 1956-byggede skib.

- Vi har lige nogle stykker, vi skal have væk først. Med mindre den kommer til at ligge i vejen og ham, der står for det, pludselig vil have den væk, siger Orla Rasmussen.

Han forventer, at det kommer til at tage et par måneder at ophugge skibet. Den nøjagtige pris vil han ikke ud med, men han fortæller, at den ligger på omtrent det dobbelte af, hvad han bød tilbage i 2003, fordi stålpriserne er steget i mellemtiden. 

Siden 'Elbjørn' kom til Aalborg i 2004 har skibet været indrettet som restaurant - i første omgang ejet af Lars Jeppesen, der drev restauranten fra september 2004 frem til 2008. Siden har der været en række forskellige ejere og forpagtere inde over, men nogen rigtig god forretning blev skibet aldrig. Slet ikke for den sidste ejer, Martin Kløve Lassen, der gennem sit MKL Ejendomme købte skibet i december 2017.

'Elbjørn' var en aktiv del af den danske isbrydertjeneste fra 1954 til 1996. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094