23948sdkhjf

Aalborg Havns udviklingschef bliver professor i havneudvikling

Jesper Raakjær bliver ankermand på forskning i havneudvikling på Aalborg Universitet

Maritim forvaltning er i centrum for en satsning på Aalborg Universitet, AAU.

Det skriver Aalborg Havn i en pressemeddelelse, efter at universitetet har udnævnt havnens udviklingschef Jesper Raakjær som Danmarks første professor i havneudvikling.

Læs også: Aalborg Universitet styrker den maritime profil

Universitetet har gennem de seneste år har arbejdet mod at udvikle sit forskningscenter Innovative Fisheries Management, IFM. Forskningscenteret startede med et primært fokus på fiskeri og kystsamfund, men skal udvikle sig til at have et bredere maritimt perspektiv.

I efteråret udmøntede den satsning sig i, at forskningscentret skiftede navn til Center for Blue Governance, og i samme forbindelse blev forskningsstrategien tilpasset det nye fokus. Det er netop med udgangspunkt i den nye retning, at AAU har udnævnt Jesper Raakjær som professor i havneudvikling.

- Center for Blue Governance vil bidrage til dybdegående forståelse af maritime forvaltningsstrukturer og processer til søs, i kystområder og på havne. Det sker med henblik på at designe og udvikle legitime forvaltningsordninger til at styre maritime aktiviteter og kontrollere deres konsekvenser, siger AAU-professor Jan P. M. van Tatenhove, der siden august har ledet Center for Blue Governance, i pressemeddelelsen.

Han fortæller, at Jesper Raakjær kommer til at spille en afgørende rolle for, at instituttets forskning inden for maritim forvaltning samt dens institutionalisering og dynamik kan udvikle sig.

- Mere specifikt bliver han ankermand i forhold til havneudvikling, hvilket blandt andet inkluderer bæredygtighed (miljø, økonomi og socialt), netværk mellem havne og forståelse af regionaliseringsprocesser. Eksempelvis havnenes rolle i makroregionale strategier som knudepunkter for integration mellem land og vand og erhvervsudvikling i havneøkosystemet, siger Jan P.M. van Tatenhove.

Modsat Jan P. M. van Tatenhove, der er ankommet fra en stilling hos det hollandske universitet Wageningen University, er Jesper Raakjær som flere andre AAU-professorer ansat i en deltidsstilling for at bidrage til at bygge bro mellem universitetet og verden udenfor.

Havne under forandring

Jesper Raakjærs professorat gør det muligt at tænke en konkret erhvervsudvikling på Aalborg Havn og havnens bagland sammen med den nyeste forskning inden for havneudvikling og erhvervsøkonomi. En sammentænkning, der ifølge adm. direktør i Aalborg Havn A/S, Claus Holstein, ligger fint i tråd med Aalborg Havns udvikling:

- Den traditionelle havnefunktion er under forandring, og havnedrift vil i fremtiden handle om langt mere end blot gods over kaj og om at servicere søgående transport af varer og råstoffer, siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Det er Aalborg Havns ambition at være et ultramoderne logistikcenter og en partner for erhvervslivet, der servicerer såvel produktionsvirksomheder i erhvervsparken som skibe på vandsiden. Faktisk tror vi netop på, at landsiden kommer til at bidrage til størstedelen af den fremtidige vækst og jobskabelse på havnen.

Jesper Raakjær tilføjer, at Aalborg Havn har som mål at gøre datterselskabet Center for Logistik og Samarbejde til et videncenter, der når ud til hele landet. I den forbindelse er forskningsmiljøerne på AAU en god mulighed. 

- Derfor håber jeg, at min udnævnelse til professor i havneudvikling vil bidrage til at skabe de absolut bedste betingelser for at lykkes og samtidig være med til at stille nogle interessante og aktuelle cases til rådighed for universitetet, som kan være med til at konsolidere AAU i verdenseliten inden for havneudvikling og maritim forskning, siger han i pressemeddelelsen

Læs mere: Nordjyllands indlandshavn scorer erhvervskunder på byudvikling

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109