23948sdkhjf

Flådens stolte tid i Trankebar

Den danske flåde spillede en afgørende rolle i eventyret om handelsstationen Trankebar i Indien. Det blev til 400 års eventyr som i denne tid forsøges genoplivet af danske ildsjæle
I november måned 1618 sejlede fem handels- og flådefartøjer ud fra Kronborg med kurs mod Asien.

I 1620 fortæller Ove Gedde i sin dagbog, at han ankrede op med Admiralskibet ’Elephanten’ ud for den lille fiskerby Tharangambadi, der senere fik navnet Trankebar.

Med andre ord: Netop nu fejrer vi 400-året for erhvervelsen af handelsstationen Trankebar på Coromandelkysten i Sydindien.

Danskerne var i Trankebar i 225 år, fra 1620 til 1845, hvor vi solgte Trankebar til Briterne.

Foreningen Trankebar blev oprettet i 2002 af en flok mennesker som gennem flere år havde rejst i Sydindien i forbindelse med en efterskole for fattige piger i et landområde i det indiske højland. Hvert år, når vi kom til Indien, skulle vi lige forbi Trankebar.

Tornerosesøvn
Hver gang undrede vi os over at den gamle danske koloni - som stort set havde sovet tornerosesøvn siden Briterne forlod den i 1947 - bare lå forladt hen med gamle danske bygninger som forfald mere og mere som årene gik.

I 2002 tog vi mod til os og fik en renoveringstilladelse af den indiske regering til at renovere den første del af Fort Dansborg. Herefter fulgte flere projekter, som renovering af danske gravsteder sammen med Nationalmuseet, skaffe midler til at istandsætte den danske guvernørbolig og start af et Maritimt museum og et historisk bibliotek.

Fem gange har vi fået støtte af Dronning Margrethe som viser stor interesse for vores arbejde.

Stor by
Trankebar er en fisker- og skoleby. 80 pct. af byens befolkning er fiskere.

Traditionen med de mange skoler blev startet da missionæren Ziegenbalg kom byen i 1706 udsendt af den Dansk/Tyske Mission med en anbefaling fra den danske konge til at udbrede evangeliet blandt den lokale befolkning.

I 2017 igangsatte vi Dansk-Indisk Kulturcenter i den tidligere danske Kommandantgård på hjørnet af Dronningensgade og Paradepladsen over for Fort Dansborg. En stor del af bygningerne huser nu vores bibliotek og Trankebar Maritime museum, hvor vi i 2018 havde mere end 10.000 besøgende. Udover det har vores næstformand Knud Helles og jeg de sidste par år undervist byens ungdom i kultur og historie. Vi føler, det er vigtigt at børn og unge i Trankebar kender den fælles dansk/indiske kultur, som var i Trankebar gennem 225 år.

Samtidig håber vi at kunne forbedre elevernes engelskkundskaber og fortælle dem om den store verden uden for Indien...

Støtte fra ØK
I efteråret modtog vi en donation fra ØK’s medarbejderfond til at fejre 400 året for Trankebar.

Vores forening har udnævnt de 2 år fra 2018- 2020 til fejringen. Vores mål er i den periode, at få sat fokus på Trankebar og få fortalt om, hvordan vi gennem 225 år havde et samarbejde med inderne, der stort set fungerede fredeligt på trods af store kulturforskelle vores to lande imellem.

Det er noget vi godt kan være stolte af og lære af. Trankebar består af kristne, muslimer og hinduer. Selvom de fleste er hinduer, så respektere de forskellige religioner hinanden og arbejder sammen. 90 % af de 3000 elever på de katolske skoler under Sct. Theresa Convent er hinduer, men de går i en kristen skole og synger kristne sange.

Nationalt monument
I dag er Fort Dansborg udnævnt til Nationalt monument af de indiske museumsmyndigheder og de lokale borgere er stolte af fortet og af at fortælle historien om danskerne som byggede det

Det er også en historie som vi kan være stolte af. Vi nyder hver gang vi rejser til Trankebar og de senere år har vi arrangeret højskole for danskere med det formål at fortælle historien - ikke bare den danske, men den dansk/indiske historie om Trankebar.

Flere af vores forenings medlemmer er efterkommere af familier fra Trankebar. Birgit Stricker fra Sønderborg kunne fortælle tilhørerne, at en af hendes mand forfædre var kommandør i Trankebar og på sammen tid var et andet familiemedlem kommandør på Kronborg. Birgit Stricker overrakte Prinsesse Benedikte en nyudgivet bog om sin familie. Foreningen Trankebars nyeste renoveringsprojekt er selve "Kommandantens hus", det hus hvor den danske kommandant boede fra ca. 1733. Huset er meget forfaldent og vi håber at kunne skaffe midler til at få færdiggjort projektet inden den næste store fejring i Trankebar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126