23948sdkhjf

Nyt førerløst fartøj kan nedbryde olie

VIDEO: En norsk opfindelse kan opløse olie ved at sejle over udslip og spule med vand

Et nyt middel mod olieudslip har set dagens lys. Der er tale om en seks meter lang, førerløs katamaran ved navn 'Vorax', der bekæmper olien med havvand. 

Bekæmpelsen, som for nyligt blev demonstreret ud for Californien, sker ved, at 'Vorax' sejler frem og tilbage over olieudslippet. Ved hjælp af dyser spuler den havvand ned i olien med højt tryk.

- På den måde vil oliepartiklerne gå i opløsning og blive en del af naturens kredsløb, siger Stein Erik Sørstrøm, grundlægger af Blue Impact AS, til Gemini.no.

Blue Impact er opstået som en spin off fra det uafhængige norske forskningsinstitut Sintef, hvor Stein Erik Søstrøm tidligere var forsker.

I dag har Blue Impact patent på teknologien, som stod sin praktiske prøve ud for Santa Barbara i Californien. Her er der et naturligt udslip fra havbunden, som på årsbasis svarer til indholdet af et "stort olietankskib", og det er ikke tilladt at bruge kemikalier til at nedbryde olien.

- Hvis Californien nogensinde bliver udsat for et olieudslip, håber jeg, at vi kan bruge den her teknologi, siger Judd Masket, der arbejder for miljømyndighederne i Californien.

Tanken bag 'Vorax' er, at flere fartøjer kan indsættes samtidig og bruges som droner til at bekæmpe kystnær olieforurening. Fartøjets størrelse gør, at det kan fragtes på en trailer eller af en helikopter og dermed indsættes hurtigt. Den førerløse teknologi er udviklet af norske Maritime Robotics. 

Ifølge Stein Erik Sørstrøm er fordelen ved den førerløse drift først og fremmest, at der ikke er noget mandskab, der bliver udsat for gasserne fra olieforureningen.

- En anden fordel er, at ubemandede fartøjer kan bruges i risikofyldte områder i højere grad en almindelige fartøjer, og at de i teorien kan være i drift 24 timer i døgnet, siger han til Gemini.no.

Se mere om, hvordan 'Vorax' fungerer, i klippet herunder:

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11