23948sdkhjf

Fjord Lines topchef advarer: 400 danske færgejob er i fare

Knap 400 danske job hos det norske færgerederi risikerer at gå til udlændinge, hvis Norge vedtager omstridt forslag
Fjord Line frygter ligesom DFDS for konsekvenserne af den planlagte norske lovændring, som vil åbne for, at konkurrenten Color Line kan omflage sine to Kiel-færger til Norsk Internationalt Skibsregister (NIS) og dermed hyre billig udenlandsk arbejdskraft.

- I lighed med med andre aktører i branchen og fagforeninger frygter vi, at lovændringen vil være starten på et kapløb mod bunden. Gennemføres denne ændring, har Fjord Line ikke noget andet valg end at hoppe med på karrusellen. Det vil være svært beklageligt at blive tvunget med på dette, da vi er godt fornøjede med dagens løsning med dansk arbejdskraft og danskregistrerede skibe, siger koncernchef Rickard Ternblom til Søfart.

Læs også: DFDS: Vi vil gerne hyre nordmænd

Fjord Line er i dag Norges næststørste færgerederi i international passager- og godstrafik mellem Danmark, Norge og Sverige med en markedsandel på 20 pct.

Selskabet beskæftiger cirka 700 fuldtidsansatte - heraf i underkanten af 400 danskere - og transporterer årligt over 1,2 millioner passagerer.

Fjord Lines fire danskflagede skibe opererer på fem færgeruter, men koncernchefen frygter, at det norske tiltag vil medføre konkurrenceforvridning i markedet.

Læs også: Color Line får lov at omflage Kiel-færger

- Denne lovændring vil utvivlsomt give Color Line bedre vilkår end andre aktører i branchen. I praksis repræsenterer den statsstøtte til en norsk operatør i udenrigsfærgebranchen, noget som vil være dybt uretfærdigt for alle os, som konkurrerer mod dem på kommerciel basis, siger Rickard Ternblom.

Fri konkurrence på lige vilkår

Fjord Line har henvendt til til den norske regering med sit synspunkt og konstateret, at sagen har splittet det politiske Norge.

- Vi arbejder målrettet videre. Fri konkurrence er vigtig, men den må foregå på lige vilkår, siger koncernchefen.

Han fremhæver som en vigtig pointe, at Color Line tidligere har truet med at udflage til Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) som en plan B, hvis ikke lovændringen går igennem.

- Men i statsbudgettet fastslår regeringen, at der ikke er noget som helst at tjene på udflaging fra NOR til DIS, efter at man fjernet loftet på den norske nettolønnsordning i 2016, noget vi i Fjord Line har hævdet i lang tid. Det er derfor utopisk, at vores konkurrent vil vælge at flage ud til Danmark, hvis man ikke får anledning til at flage Kiel-færgene ud til NIS, siger Rickard Ternblom.

Læs også: Sømandsforbund frygter massivt tab af nordiske færgejob
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157