23948sdkhjf

Offshore-klynge til eksamen

MAERSK OIL BLEV KØBT AF franske Total og Christi-ansborg gav grønt lys til genopbygningen af Tyra-fel-tet for anslået 30 mia. kr. Dem der havde forudset et begivenhedsfattigt år i Esbjerg og omegn skød pænt meget udenfor skiven. Men hvad er de mere langsigtede perspektiver på de store omvæltninger? Alle ved, at Maersk Oil og selskabets DUC-partnere forventer, at genopbygningen af Tyra-feltet bliver en historisk billig affære jævnfør den lave oliepris og den megen ledige kapacitet hos underleverandørerne. Det er derfor nu, at de danske underleverandører skal bevise deres værd. Det er nu, det gælder!

Tyra Future-projektet bliver derfor afgørelsens time i det store spørgsmål om, hvorvidt den danske offshore-klynge kan udnytte de mange erfaringer fra offshore vind til at tilbyde billige og effektive stan-dardløsninger til olie/gas-sektoren.
De danske underleverandører er som bekendt kendetegnet ved typisk både at have et ben i offshore vind og offshore oil/gas. Det massive og mangeårige pres fra offshore vind-virksomhederne til deres un-derleverandører om at sænke enhedsomkostningerne og udtænke standardiserede løsninger burde give en oplagt konkurrencefordel i forhold til at byde ind på de mange opgaver på Tyra Future.

MEN REELT ER DER INGEN, der ved, i hvor høj grad den danske offshore-klynge rent faktisk kan udnytte denne særlige struktur.

Med Tyra Future vil det vise sig, om offshore klyngen har formået at overføre erfaringerne  fra offshore vind til offshore olie/gas.

For Tyra Future er så stort et projekt, at det tiltrækker branchens helt store spillere. Og det store spørgsmål er naturligvis om de udenlandske offshore-underleverandører med (sandsynligvis) lavere lønomkostninger og større produktionskapacitet fortsat har så mange komparative fordele, at de møjsommeligt opbyggede danske kompetencer fortsat ikke slår til.
Der er som bekendt ingen garanti for dansk succes.

HENOVER DET HELE LURER SPØRGSMÅLET om, hvordan franske Totals overtagelse af Maersk Oil, spiller ind.
Alt tyder på, at den franske gigant ønsker at forplig-te sig til fortsat udvikling - og fortsatte investeringer - i Nordsøen. Og franskmændene har som bekendt forpligtet sig til at gøre Esbjerg til et ’kompetencecenter’

for operationerne i Nordsøen. Men på et tidspunkt vil franskmændene naturligvis også spille ind med deres helt egen dagsorden for, hvordan aktiviteterne i Nordsøen skal udvikle sig indenfor de givne rammer.
Og franskmændene vil helt naturligt udfordre den måde, tingene traditionelt er blevet gjort på i Esbjerg.
Her må man bare håbe, at den danske offshore-klynges erfaringer og løsninger har nået et så højt niveau, at de kan stå distancen, når de bliver målt efter de globale storspilleres målestok.

Nu gælder det!

Se meget mere omkring tendenser i offshore-branchen og deltag i debatten på vores LinkedIn Gruppe: Offshore Forum

https://www.linkedin.com/groups/12138275/

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078