23948sdkhjf

Flydende atomkraftværk rammer dansk farvand onsdag

Det første flydende atomkraftværk i verden passerer Bornholm onsdag på vej til Murmansk. Der er endnu ikke er nukleart brændsel om bord.

Verdens første flydende atomkraftværk rammer onsdag dansk farvand ved Bornholm på sin tur fra den russiske by Sankt Petersborg til Murmansk.

'Akademik Lomonosov', som det russiske kraftværket hedder, er ganske ufarligt, da det endnu ikke har nukleart brændsel om bord, oplyser Beredskabsstyrelsen. 

- Derfor er der heller ikke strålingsfare forbundet med dets passage gennem danske farvande, siger chefkonsulent i Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen Carsten Israelson i en pressemeddelelse.

Forsvarets Operationscenter forventer, at atomkraftværket sejler ind i dansk farvand ved Bornholm på onsdag. Lørdag forventes kraftværket igen at forlade dansk farvand nord for Skagen.

Det er på slæb af to bugserbåde, og et observationsfartøj følger desuden operationen. Hvis vejret arter sig, forventes 'Akademik Lomonosov' at ankomme til Murmansk om tre uger.

Uden risiko

Hos Forsvaret holder man øje med fartøjet rent rutinemæssigt, og her oplyses det ligeledes, at det er en "urisikabel affære".

Kraftværket er mobilt, men det formår ikke at sejle ved egen drift, og skal derfor bugseres hele vejen.

'Akademik Lomonosov' får først nukleart brændsel om bord, når det ankommer til Murmansk. Herefter fortsætter det til slutdestinationen i det nordøstlige Rusland, hvor det skal levere energi til området omkring Pevek, der ligger i Sibirien.

Rigtig dårlig idé

Tarjei Haaland, der er klima- og energirådgiver i Greenpeace i Danmark, mener, at det flydende atomkraftværk er en teknologi, som man burde glemme alt om.

- Det er en rigtig dårlig teknologi. Der er en stor risiko ved at have et atomkraftværkflydende form.

- Det er ovenikøbet på en pram, som skal slæbes afsted af et andet skib. Det er meget lavbundet, og det vil sige, at det er utroligt følsomt at sejle med, siger han til Ritzau.

Først var planen at fylde atombrændsel på kraftværket inden rejsen, men i sommer droppede Rusland den idé efter politisk pres.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11