Hjælper søfolk på efterladte skibe

| Af Ebbe Fischer | Tip redaktionen om en historie

Sidste gang Sea Helath & Welfare hjalp strandede søfolk på et tilbageholdt skib, var i juledagene 2016, da man hjalp fem filippinere på det norske skib ’Henriette’, der var strandet på Ærø efter en konkurs

Man kunne høre et lettelsens suk i den anden ende af røret, da den strandede styrmand fik nyheden:

- Du skal hjem nu. Vi hjælper jer med flybilletter. I kan pakke kufferterne. Næste stop: Filippinerne.

En repræsentant fra Handelsflådens Velfærdsråd foretog opkaldet (i dag Sea Health & Welfare, se boks). Organisationen besøger skibe for at forsøde sømændenes liv, og en sjælden gang bliver man involveret i tilbageholdte skibe. Her er det Søfartsstyrelsen og International Transport Worker’s Federation (ITF), der som udgangspunkt håndterer sagerne, men det sker, at man efter aftale med disse myndigheder assisterer.

Og sidste gang var, da Handelsflådens Velfærdsråd i julen 2016 hjalp søfolkene på et tilbageholdt skib. Beretningen blev bragt i organisationens blad ’At SEA’ i førsteudgaven 2017.

Strandet i Marstal
Det var en glad besætning, organisationens udsendte mødte i Svendborg Havn. Her mødte han styrmanden og fire andre filippinske besætningsmedlemmer, og besætningen blev hjulpet til Københavns Lufthavn. Man havde nemlig skaffet dem flybilletter, så de kunne komme videre på et fly hjem til Filippinerne.

Der var om tale styrmanden, to matroser, en kok og en kranfører, som i julen 2016 ankom til Marstal på Ærø med stykgodsskibet ’Henriette’, mens skibets ejer, det norske rederi ’Minor Shipping’ & Trading’, var gået konkurs.

Det skyldes bl.a. en påkrævet større udskiftning af bundtanken for videre sejlads. En operation, der - uanset evt. ny ejer - var alt for omfattende for det aldrende skib. Og midt i al konkurs-kaosset havde rederiet så helt ’glemt’ at tage hånd om de filippinske søfolk.

Aktion i gang
Søfolkene blev altså ladt i stikken af et konkursramt rederi og kunne ikke komme hjem. Direktør ved Handelsflådens Velfærdsråd, Søren Phillip Sørensen, fik i juledagene for et år siden nyheden om den strandede besætning af ITF. Han satte dernæst en aktion i gang for i første omgang at sikre de søfarendes ve og vel og dernæst rejsen fra Marstal helt til Filippinerne.

- Vi ser heldigvis kun sjældent disse sager, udtalte Søren Phillip Sørensen til ’At Sea’ og tilføjede:

- Men når de opstår, er vi selvfølgelig hurtige på aftrækkeren. Først og fremmest handler det om at sikre, at de har penge nok til mad, vand, brændstof og evt. medicin.

Det er imidlertid ITF, der sørger for at sætte det apparat i gang, der skal skaffe besætningsmedlemmerne deres løn, mens Sea Health & Welfare efter aftale med øvrige myndigheder kan sørge for, at besætningsmedlemmerne kommer hjem eller videre til et andet skib.

- Hvis de er så heldige at få hurtig beskæftigelse igen, som Søren Phillip Sørensen udtrykker det.

Løn til gode
De fem besætningsmedlemmer havde ikke modtaget løn siden slutningen af november 2016 og udtrykte en vis bekymring for fremtiden. Og selvom sømændene ifølge At Sea var taknemmelige for Handelsflådens Velfærdsråds assistance, var det ikke en nem beslutning for dem at vende hjem. De var nemlig usikre på, om de nogensinde ville få deres løn, beretter At Sea.

Artiklen i At Sea understreger, at Østens søfolk ikke har det sikkerhedsnet, vi kender i Danmark. De kan kanske enkelt ikke tage hjem og være sikre på, at husleje, skole, mad og drikke bliver dækket af forsikringen eller af offentlig understøttelse. Og siden en filippinsk sømand ofte sponsorerer en stor, udvidet familie, dybt afhængige af hans indtægt, har det store konsekvenser, hvis ikke han får sin løn.

Det var dermed vigtigt for søfolkene at vide, at alt var sat i gang for at sikre deres løn, og det var vigtigt for dem for dem at komme hjem og søge arbejde igen - frem for at sidde fast på et skib strandet i Marstal.

Hjælp fra lokale
I den slags situationer er der altså hjælp at hente, både fra organisationer som ITF og Sea Health & Welfare, men også fra lidt uventet kant, siden sømændene fik støtte fra mennesker i lokalsamfundet på Ærø.

Handelsflådens Velfærdsråd havde nemlig en praktisk udfordring med at få søfolkene fra Marstal til Svendborg Havn, siden filippinerne ikke havde danske kroner på sig. Man ringede derfor til Ærøfærgen for at høre, om man kunne betale færgeoverfarten med Mobilepay. Og chefen på Ærøfærgen svarede prompte:

- Dem har vi læst om i avisen. Selvfølgelig skal de hjem igen. Og det skal ikke koste dem en øre!


FAKTA: Sea Health & Welfare

Sammenlægningen af Søfartens Arbejdsmiljøråd, Handelsflådens Velfærdsråd (og Søfartens Bibliotek) til Sea Health & Welfare trådte i kraft pr. 1. januar 2018.

Den nye bestyrelse er: Formand Ole Philipsen, også formand i Metal Maritime. Næstformand - Henrik Holck, Executive Vice President, DFDS A/S. Søren Sørensen, formand, 3F Sømændene. Aslak Ross, Head of Marine Standards & Designated Person Ashore, Maersk Line. Stig Dambmann, Senior Vice President Group HR, Scandlines. Fritz Ganzhorn, Direktør, Søfartens Ledere.
Søren Enemark, chefkonsulent, Danske Rederier. Kaare Lund Nielsen, sekretariatschef i Maskinmestrenes Forening.

Observatører: Pia Sundbøll, udlandsprovst, DSUK. Pia Sørensen, teamleder i Forsvarets Bibliotekscenter. Og Charlotte Munk fra Sømandskoneforeningen.


Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Molslinjen overtager Danske Færger

OPKØB: Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bliver det Molslinjen, der overtager både Clipper Groups og statens andele i Danske Færger

Plus

Thorco-skib drevet på grund efter motorproblemer

Plus

HH Ferries satser på fuld batteridrift til efteråret

Efter en række indkøringsvanskeligheder og leverandørsvigt, forventer topchef Johan Röstin, at rederiets to batteri-drevne færger vil være klar til fuld eldrift efter sommer

Scandlines får kæmpe lån

'Alexander Maersk' forsinket i Italien på fjerde døgn

Statsminister Lars Løkke kræver handling, efter at 'Alexander Maersk' ligger for anker nær Sicilien med 108 migranter om bord, som den blev bedt om at redde torsdag morgen. Italien nægter at tage imod.

Nyhedsbrev

Mærsk sender verbal nødraket op for overfyldt skib

'Alexander Mærsk' ligger ud for Sicilien med over 100 reddede mennesker om bord. Situationen er uholdbar.

Online Avis Arkiv
Plus

Havneboss jagter det gode købmandskab

Barbara Scheel Agersnap har brugt sin første tid som adm. direktør for Copenhagen Malmö Port til at lægge strategien for de kommende år. Den handler i høj grad om at skabe en platform, der gør havnen i stand til at reagere på forandringer

Plus

Højspænding til havnen var kæmpeprojekt

VIDEO
Odfjell-tanker har lækket 220 tons bunker i Rotterdam

Containerrater falder op til højsæson

Plus

Havnelov: "Vi skal spille på den samme spilleplade"

Havneloven skal sikre lige konkurrencevilkår, understreger Barbara Scheel Agersnap, topchef for Copenhagen Malmö Port

Plus

Værfter og turister holder liv i Faaborg Havn

Med tre værfter på havnen og et offshore-rederi har Faaborg Havn flere industri-aktører. Men krydstogt og lystsejlere holder også liv i den gamle købstadshavn

CMA CGM's grundlægger død

Plus

Jorden rundt på berømt sejlskib

Til oktober åbner en ny udstilling om Troels Kløvedal på Naturhistorisk Museum i Aarhus, og dermed kommer et af Danmarks vel nok mest berømte skibe - ’Nordkaperen’ - på museum

Plus

31 shippingelever sprang ud fra Rybners

Danmarks Skibsmæglerforening og Rybners Handelsskole fejrede dimittender

DFDS sælger Sortehavsfærger

SKIBSSALG: Den ukrainske chartrere overtager DFDS’ to gamle Lisco-færger

Plus

Frygt for radioaktivt lager i Frederikshavn

Jysk by åbner to kilometer ny havn

Positionsbillede

Alba Tankers ’Pacific’ i Sydhavnen i Aarhus sidste mandag. Et par dage senere sejlede tankskibet nordpå mod Stord i Norge...

Plus

Dansk dukserolle fastholdes i ny Paris MoU-opgørelse

FLAGSTATER: Både de danskflagede handelsskibe og dem under udenlandsk flag i den danske handelsflåde ligger lunt i det gode selskab, viser ny White, Grey and Black-liste

Plus

Kalundborg Havn vil have flere containere

Skønt Kalundborg Havn kun anløbes af en enkelt containerfeeder om ugen er der nu brug for hele 48.000 m2 til oplagring af containere

VIDEO
VLOC rammer containerskib i havn

”Hvad byder man uventede gæster”

UVENTEDE GÆSTER: Når 3.800 gæster pludselig bankede på i Fredericia, så fristes man let til at citere en tv-reklame fra et kendt kaffemærke, som også involverer et skib!

Brand slukket på 'Iron Chieftain'

Forsvarsadvokat: OW Bunker-hovedsæde burde have vidst alt

Ny chef i A. Henriksen Shipping

Nyt fald i containerrater

Plus

Fra Lolland til maskinchef i DFDS

Søfartens Ledere siger ja til sammenlægning

Færgen-veteran fylder 60

Mærsk-brandet falder i værdi

Her er Jakob Stausholms nye lønpakke

Containerrater falder efter kort optur

Kolding Havn henter Lotte G. Lundberg

Plus

Maritim lobbyist i Folketinget

Ny bestyrelse i MDC

Se alle Medlemmernes egne nyheder

DMTonline & KENWOOD afholdte seminar i Sæby

Skarp pris på frekvensomformer

Nye rovere klar til byggepladsen

Vi synes altid det er fedt at se løftegrej i brug...

Nyt kompensator katalog fra WILLBRANDT Gummiteknik

Lær Revit Architecture trin for trin - deltag på 4-dages grundkursus fra d. 28/6 på engelsk

JOBOPSLAG: Bliv handelselev hos Fyns Kran Udstyr A/S (Odense)

Hans Jensen Transport A/S og DS Flexhal har sammen taget første spadestik til nyt domicilbyggeri

RS Components tilbyder datasikkerhedsprodukter, der kan hjælpe virksomheder med GDPR

Konfernce: De store projekter i Holstebro

Nyt katalog fra Elma - Instrumentbogen 2018-2019

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Hvis du nogensinde har splejset et fibertov, ved du at det kræver færdigheder.

Sommerferien står for døren!

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Konference - Roskilde: De store projekter

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

Magnetkoblinger

Se mere om én af de seneste kraner vi har leveret - denne gang med en unik eltalje

Bliv opdateret på byggebranchens udfordringer på BIM Forum d. 20. & 21. sep...

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Jyllands hurtigste til at oprulle surringsbånd er fundet

Lær at anvende Bluebeam Revu til oprettelse og redigering af PDF dokumenter...

Geopal sikrer mennesker og materiel worldwide

Send til en kollega

0.24