23948sdkhjf

Piratangreb på laveste niveau i 22 år

Selvom angreb og kapringer af skibe ikke er set lavere siden 1995 bør rederier stadig være på vagt både ud for Øst- og Vestafrika, mener Danske Rederier

Pirateriet har de seneste år været nedadgående, og tallene for 2017 er de hidtil laveste siden 1995. I alt blev der registreret 180 angreb i 2017 ifølge nye tal fra International Maritime Bureau (IMB). I 1995 var tallet 188.

I 2017 gik pirater om bord på i alt 136 skibe. Ud over det var der 22 angrebsforsøg, 16 skibe blev beskudt, og seks blev kapret af pirater.
Ved 15 forskellige hændelser blev i alt 91 besætningsmedlemmer taget som gidsler. 75 besætningsmedlemmer blev kidnappet fra deres fartøjer fordelt på 13 andre hændelser i 2017.

Det skal ses i forhold til 2016, hvor der i alt blev rapporteret 191 hændelser, hvor det lykkedes pirater at komme om bord på 150 skibe, mens 151 besætningsmedlemmer blev taget som gidsler. Kun et enkelt dansk skib blev ifølge IMB’s rapport udsat for piratangreb i 2017.

Læs også: Dansk bidrag til antipirateri styrkes

Ifølge Danske Rederier er det blevet mere sikkert for handelsflåden at sejle globalt, men visse områder er fortsat plaget af pirateri.

– Danske Rederier glæder sig over, at antallet af piratangreb på globalt plan er det laveste i 22 år. Det er en overordnet meget positiv udvikling, men er stadig en forfærdelig situation for de søfolk, som det går ud over. Zoomer man ind på de berørte regioner, nemlig Øst- og Vestafrika, samt Sydøstasien, så er der desværre også kedelige tendenser at spore, siger Maria Skipper Schwenn, direktør i Danske Rederier, i en pressemeddelelse.

Guineabugten farlig

I Guineabugten er antallet af angreb faldet til 36 i 2017, mens der ikke blev rapporteret nogen kapringer i løbet af året. Til gengæld fandt syv ud af 16 skudepisoder sted ud for Vestafrika.

– Selv om antallet af angreb faldt i løbet af året i forhold til året før, udgør Guineabugten og farvandet omkring Nigeria fortsat en trussel mod søfarende, udtaler Pottengal Mukundan, direktør i IMB.

Han tilføjer, at de nigerianske myndigheder i en række tilfælde har grebet ind og dermed forhindret piratangreb i at eskalere.

Læs også: Kidnapningstrend hos pirater vækker bekymring

Efter nogle rolige år ved Afrikas Horn, forsøgte pirater ni gange at angribe handelsskibe ud fra Somalias kyst i 2017. I november blev et containerskib angrebet af pirater omkring 280 sømil øst for Mogadishu. De måtte imidlertid opgive deres forehavende, da skibet foretog undvigemanøvrer. Men inden piraterne fortrak, beskød de skibet to gange med panserværnsgranater - dog uden at ramme.

Danske Rederier anbefaler på den baggrund sine medlemmerne fortsat at være årvågne i området og se på fart, pigtråd, melding om tilstedeværelse i området, afstand til kysten osv.

FAKTA: Piratangreb i 2017

- I alt 180 piratangreb blev indberettet til International Maritime Bureau (IMB) i 2017.
- Angrebene fordelte sig på 136 tilfælde, hvor det lykkedes pirater at komme om bord på skibe, 6 kapringer, 22 kapringsforsøg og 16 skudepisoder mod skibe.
- 80 besætningsmedlemmer blev taget som gidsler, 49 blev kidnappet, 3 såret og 2 dræbt i 2017.
- 42 produkt/kemikalietankere, 38 tørlastskibe, 23 containerskibe og 77 andre skibe blev udsat for piratangreb.
Kilde: IMB Piracy Reporting Centre

– Ser man nærmere på de ni angreb ved Somalia, så har de pågældende skibe i flere tilfælde ikke fulgt de internationale sikkerhedsvejledninger. Når piraterne kan angribe op mod 280 sømil ud for kysten, så er der ingen tvivl om deres kapacitet, siger Maria Skipper Schwenn.

Læs også:  Pirater kidnapper seks fra containerskib

I Sydøstasien faldt antallet af rapporterede angreb i Indonesien til 43 i 2017 fra 49 året før. Til gengæld var der i fjor mere end dobbelt så mange angreb i Filippinerne, nemlig 22 mod 10 i 2016. De fleste af disse angreb fandt ifølge IMB’s rapport sted, mens skibene lå for anker i Manila og Batangas.

Læs International Maritime Bureaus hjemmeside.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125