23948sdkhjf

Redningsfolk: Sikkerheden sejler til søs

Folk kan sejle uforsvarligt og fulde rundt i de danske farvande, uden at det får konsekvenser, advarer redningsfolk. De efterlyser en bedre kontrol og et mere synligt politi til søs

Spritstive sejlere. Både, der tager vand ind og skal slæbes i havn, for blot at sejle videre og synke et andet sted. Dårligt udkig og dødelige ulykker.

To erfarne danske redningsfolk står nu frem og fortæller, at sikkerheden ofte sejler til søs. Og at politiet i dag er stort set usynlig på havet, skriver Fagbladet 3F.

- Og så længe politiet er det, sejler folk rundt og skaber sig, som det passer dem, siger Lasse Skov, der gennem ni år har været redningsmand på Grenaa Havn Redningsstation.

Her har han oplevet alt fra dødsulykker og katastrofale kollisioner til fartøjer, hvor besætningen sejlede uforsvarligt uden øje for deres egen eller andres sikkerhed. Samt skibe, der ikke er blevet tilbageholdt, men har fået lov til at sejle videre efter alvorlige ulykker.

Stationsleder Kim Wiis Rulle, Østerby Redningsstation på Læsø, er enig i, at det er småt med lov og orden på havet.

- Mange ulykker på havet skyldes alkohol, og der er mange, som sejler rundt med sprut i blodet i de danske farvande. For der er stort set ingen kontrol. Først når ulykken er sket. Det er det rene vilde vesten, siger han.

Birgit Feldtmann er lektor ved Aalborg Universitet, ekspert i strafferetlige forhold til søs og forsker blandt andet i politiaktiviteter til søs. Hun er enig i, at man kan få det indtryk, at lov og orden i de danske farvande kan have karakter af det vilde vesten.

- Vi har ikke et egentlig ”søpoliti” i Danmark. Vi har heller ikke en kystvagt, men et lidt specielt system, hvor Flyvevåbnet og Søværnet laver overvågning og hjælper politiet med nogle opgaver, siger Birgit Feldtmann.

Dansk politi har stort set ingen mulighed for at rykke ud til dødsulykker, alvorlige ulykker og strafbare forhold på havet uden at blive sejlet eller fløjet derud af andre. Det fremgår af et skriftligt svar fra Rigspolitiet. Men hvis politiet modtager en anmeldelse om et muligt strafbart forhold, vil politiet - under hensyntagen til den sædvanlige opgaveprioritering - foretage en undersøgelse heraf.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109