23948sdkhjf

Mærsk sælger sin olie- og gasforretning til franske Total

Det er lykkedes Mærsk-koncernen at finde en køber til Maersk Oil. Salget indbringer 7,45 milliarder dollar.
Efter lang tids søgen er det lykkedes A.P. Møller-Mærsk at finde en køber til selskabets olie- og gasforretning.

Aftageren er det franske olieselskab Total, der må lægge 7,45 milliarder dollar, svarende til godt 47 milliarder kroner.

Det oplyser Mærsk-gruppen i en fondsbørsmeddelelse.

En del af betalingen sker i Total-aktier til en værdi af 4,95 milliarder dollar. Det betyder, at Mærsk vil eje 3,76 procent af det franske selskab, når handlen er gennemført. Desuden overtager Total gæld for 2,5 milliarder dollar.

Frigør ressourcer i containershipping, havne og logistik

Handlen, som skal godkendes af de relevante myndigheder, ventes gennemført i første kvartal 2018.

- I forbindelse med beslutningen om den bedste fremtidige ejerstruktur for Maersk Oil, har det været magtpåliggende for os, at de kompetencer og værdier, som er skabt i Maersk Oil, fortsat udvikles, og at de langsigtede investeringer opretholdes, særligt i den danske del af Nordsøen, udtaler Søren Skou, adm. direktør for A.P. Møller-Mærsk i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

- Værdiansættelsen af Maersk Oil og Totals forpligtelse vidner om Maersk Oils kvalitet og omdømme. Desuden vil aftalen styrke A.P. Møller-Mærsks finansielle fleksibilitet og frigøre ressourcer til at fokusere på vores fremtidige vækst inden for containershipping, havne og logistik.

Fortsat base i Esbjerg og København

Ifølge pressemeddelelsen skal Danmark være centrum for alle Totals operationer i Danmark, Norge og Holland baseret på Maersk Oils kompetencer og stærke position i Nordsøen. Maersk Oil skal således fortsat have base i København og Esbjerg, fremgår det.

- Kombinationen af Total og Maersk Oils globale fodaftryk og geografiske overlap vil sikre en fortsat udvikling af Maersk Oils verdensomspændende strategiske og udvalgte aktiver. Ved at sælge til Total sikrer vi en fortsat dansk styrkeposition i Nordsøen baseret på Maersk Oils førende position inden for teknologiudvikling og selskabets historik som en effektiv og betroet partner, udtaler Claus Hemmingsen, viceadm. direktør i A.P. Møller-Mærsk og chef for gruppens energidivision.

Totals topchef, Patrick Pouyanné, oplyser, at selskabet vil intensivere og forstærke indsatsen for at optimere og øge den danske olie- og gasproduktion.

- Tilføjelsen af Maersk Oils stærke kompetencer og højkvalitets-aktiver til vores forretning vil skabe en førende international operatør i den nordvesteuropæiske offshore-region, hvilket vil gøre Danmark til at regionalt centrum for Totals Nordsø-forretning, udtaler han.

Uggla: En svær, men rigtig beslutning

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller Holding, betegner handlen som 'en meget svær, men rigtig beslutning':

- Maersk Oil har i næsten et halvt århundrede været førende inden for den danske olieudvikling, været vital for A.P. Møller-Mærsk og indtil i dag spillet en afgørende rolle i den danske og internationale olie- og gasindustri. Det er vi stolte over. Som ejere søger vi det bedste fundament for den fremtidige vækst i Maersk Oils aktiviteter og den fokuserede udvikling af Nordsøen. A.P. Møller-Mærsk har fundet en dedikeret industriel ejer med en ægte interesse i den fortsatte udvikling og investering i de aktiver og kompetencer, som er skabt i Maersk Oil, samtidig med at at vi bevarer arven efter Danmarks førende olieselskab.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) kalder franske Total for en "virkelig stærk køber af Mærsks olie- og gasforretning".

- Det er en virkelig stærk køber, der kommer på banen. Og jeg har den største tillid til, at man vil fortsætte med at sikre, at Danmark får store indtægter fra aktiviteterne i Nordsøen, siger ministeren.

Han glæder sig over meldingen fra Total om, at man vil satse på Danmark.

/ritzau/urt

OVERBLIK:
Mærsks oliedrøm startede i Nordsøen i 1962 A.P. Møller-Mærsk sælger sin olie- og gasforretning til franske Total. Læs om selskabets udvikling her:
* Olie- og rederigiganten A.P. Møller-Mærsk har mandag meddelt, at man sælger sin olie- og gasforretning.
* Maersk Oil startede i 1962, da A.P. Møller-Mærsk vandt retten til at udforske og udvinde olie og gas i Nordsøen.
* I 1975 får Maersk Oil retten til at udvikle oliefelter i Danmark.
* Maersk Oil er i dag aktiv blandt andet i USA, Algeriet, Irak, Kasakhstan og Angola.
* I 2015 producerede Maersk Oil 312.000 tønder olie om dagen. Det gav en omsætning på 5,6 milliarder dollar og et underskud på 2,1 milliarder dollar grundet enorme nedskrivninger efter olieprisens fald.
* I 2005 havde Maersk Oil en omsætning på 4,6 milliarder dollar og et resultat på 1,2 milliarder dollar.
* Maersk Oil er blevet hårdt ramt af olieprisen og store nedskrivninger på eksempelvis en større satsning i Brasilien, der måtte stoppes i 2014.
* I 2015 fortalte Maersk Oil, at man vil stoppe produktionen i Nordsøen, hvis ikke man får en bedre aftale med staten. Forhandlingerne med regeringen står på endnu.
* 21. august 2017 meddeler A.P. Møller-Mærsk, at man sælger sin olie- og gasforretning til en pris af 7,45 milliarder dollar til franske Total. Handlen ventes gennemført i begyndelsen af næste år.
Kilder: A.P. Møller-Mærsk, Maersk Oil og Ritzau /ritzau/
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141