23948sdkhjf

Højesteret afslutter sag om DIS-ordning

Dommen falder d. 23. november.
I går blev den principielle sag om DIS-skatteordningen, som har været for Højesteret, afsluttet ift. processen. Sagen stod mellem skibsofficerernes fagforening - Søfartens Ledere - på den ene side og Danmarks Rederiforening på den anden.

Højesterets fem dommere afsiger dom onsdag d. 23. november klokken 12. Det meddelte højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen umiddelbart efter afslutningen på det sidste retsmøde i Højesteret onsdag.

DIS-ordningen er en nettolønsordning, hvor rederierne udbetaler nettoløn til ansatte ombord og 'beholder' skatten som statsstøtte (se boks). Ordningen og dens omfang er dog ikke på finansloven, da den ikke skal opfattes som statsstøtte og i øvrigt ikke er en udgift, men 'manglende' skatteindbetalinger.

Loven om Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) trådte i kraft i 1989 for at stoppe udflagningen af danske skibe. Frem til skattereformen i 2009 lykkedes det Danmarks Rederiforening og Søfartens Ledere at forhandle nye overenskomster på plads. Men så gik den ikke længere, og Søfartens Ledere ville have reguleret nettolønnen i forhold til skattereformen.


FAKTABOKS: DIS-sagen

Ansatte på skibe under DIS får nettoløn og betaler ikke indkomstskat til det danske samfund. Skattebetalingen er dermed en slags statsstøtte til rederierne, der kan aflønne søfolk billigere, end hvis der skulle betales skat af lønnen (DIS-nettolønsordningen).

I 2010 fik danske lønmodtagere en skattelettelse på arbejdsindkomst. I den forbindelse ville Søfartens Ledere sørge for en tilsvarende fordel til danske sømænd. Og siden de ikke betaler skat, måtte det indebære en tilsvarende lønforhøjelse.

Det ville Danmarks Rederiforening ikke være med til, og i 2012 brød overenskomstforhandlingerne sammen. Siden er kampen fortsat i retssalene; Danmarks Rederiforening vandt sagen i Østre Landsret d. 19. november 2015, men Søfartens Ledere ankede til Højesteret.


LÆS MERE PÅ SØFART
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159