23948sdkhjf

Næssundfærgen genopstår i dag

I dag fredag 1. juli 2016 klokken 14.30 sætter foreningen Næssundfærgens Venner færgefarten ved Næssund i drift igen - som historisk færgefart.
Næssundfærgens Venner skriver i dag Danmarkshistorie, når foreningen i dag igangsætter den eneste foreningsdrevne bilfærge i Danmark - og den eneste historiske bilfærgeoverfart i Jylland.

”Vores mål er at sikre færgen 'Næssund' og den mere end 600 år gamle overfart ved Næssund i aktiv tjeneste, både som historisk og kulturel oplevelse, som lokal turistattraktion og som et nyttigt bindeled for området,” siger Henrik Olsen, formand for og blandt initiativtagerne til den ny, gamle færgedrift.

Siden oktober 2015 har foreningens medlemmer arbejdet målrettet for at få sikret såvel den 52 år gamle træ-bilfærge 'Næssund' som overfarten intakt og aktiv for eftertiden, efter at overfarten blev nedlagt for næsten halvandet år siden - 26. februar 2015.

Overfartsmuseum

”Overfarten og færgen er på samme tid en kulturhistorisk perle og et vigtigt stykke infrastruktur. Det er gennem tiden bevist, at overfarten er meget svær at gøre økonomisk rentabel som infrastruktur - og på samme måde er det næppe muligt at få økonomien til at bære et overfartsmuseum uden andre indtægtskilder,” fortæller Henrik Olsen og fortsætter:

”Men hvad nu hvis vi forener de to verdener, og lader færgen tjene både de trafikale og museale interesser? Vi gav hinanden håndslag på at gøre forsøget, og vi har mødt enorm velvilje fra alle sider i arbejdet på at få færgen i gang igen. Såvel virksomheder som private, myndigheder og fonde har bakket rigtig godt op om projektet, og på den måde er vi altså i stand til at invitere til åbning af Danmarks første foreningsdrevne historiske bilfærgefart fredag.”

”Vi tager årene 2016 og 2017 som forsøgsår, hvor vi skal se, hvordan vi kan sikre, at økonomi, drift og de kulturhistoriske interesser bedst kan forenes. Vi er enige om, at færgen skal være så aktiv på sin "hjemmebane" som økonomisk muligt, med en så lang sejlsæson, som trafikken skaber et godt grundlag for,” understreger Henrik Olsen.

Optimistisk på fremtiden

”I det lille halvandet år, færgefarten har været indstillet, har vi mærket en stor lokal trang til atter at se færgen i gang. Færgeruten har i 600 år været Mors' port og den helt naturlige genvej mod sydvest - Hurup, Agger, Sydthy, Struer, Holstebro og videre ud i verden - og det samme den modsatte vej. Nu åbner vi så porten igen med "den historiske genvejsfærge"”, siger Henrik Olsen.

Han fortæller, at færgen er den sidste klassiske Limfjordsfærge, der er intakt, og han tror derfor, at interessen for den som turistattraktion vil stige i de kommende år.

”Jeg ser optimistisk på fremtiden. Jo mere folk benytter færgen - til transport, til hyggetur og til oplevelse, alle formål er lige velkomne for os - des bedre chance har vi for at kunne bevare færgen og overfarten aktiv også fremover,” slutter Henrik Olsen.

Festligholdelse

Næssundfærgens Venner vil markere den første færgeafgang med den historiske genvejsfærge på festlig vis, med indvielse på begge sider og de øvrige festligheder koncentreret omkring færgen og færgestedet på Mors. Sognepræst Benedicte Tønsberg holder tale, der er forfriskninger til de fremmødte, og færgen vil sejle i pendulfart med gratis overfart til gående og cyklister resten af dagen med planlagt sidste afgang fra Mors klokken 18.10.

Bilister kan naturligvis også blive overført - for biler opkræves normal billettakst, men som tilbud på åbningsdagen gi'r Næssundfærgens Venner turen for personbiler gratis, hvis man undervejs med bilen køber færgefartens klippekort.

Foreløbig er sejlplanen for juli og august fastsat. Færgen sejler fra 2. juli hvert 20. minut alle dage med start fra Mors man-fre 06.30, weekend 08.30 og sidste tur Thy-Mors 18.15 alle dage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078