23948sdkhjf

Det Blå Danmarks andel af dansk økonomi er øget

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har for anden gang udarbejdet en rapport om beskæftigelse og produktion i Det Blå Danmark for Søfartsstyrelsen. Rapporten bygger i år på nationalregnskabstal frem til 2011 og tal for produktion og værditilvækst helt frem til 2014. Det er derfor muligt at give et mere opdateret billede end i sidste års rapport, der arbejdede med tal fra 2009.

I 2009 udgjorde det maritime erhvervs andel af Danmarks samlede eksport 22,5 procent, og i 2011 ligger andelen på 24,4 procent. I forhold til produktion og værditilvækst øges Det Blå Danmarks andel af dansk økonomi således ifølge rapporten.

Derudover kan man i rapporten læse, at produktivitetsudviklingen for skibsfart og skibsbygning er lidt bedre end udviklingen for dansk økonomi som helhed. Især udstyrsbranchen udmærker sig med en høj produktivitetsvækst.

Produktivitetsudviklingen i olie og gas har dog været negativ siden 2005 som følge af faldende produktion og værditilvækst i Nordsøen. Det betyder, sammen med faldende produktivitet i kategorien hjælpevirksomheder (havne, speditører mv.), at produktivitetsudviklingen for Det Blå Danmark samlet set har været negativ i perioden.

Ser man på udviklingen over de seneste 10 år, er det samlede beskæftigelsesniveau, dvs. summen af direkte og indirekte beskæftigelse i Det Blå Danmark, næsten uændret. I 2004 var andelen af den samlede danske beskæftigelse i de maritime erhverv 3,9 procent og i 2014 3,8 procent.

Læs rapporten her

Kilde: Søfartsstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079