23948sdkhjf

To IMO-år mere til Danmark

Danmark er sikret endnu to år i IMO’s øverste råd – om end på yderste mandat.
Danmark er sikret endnu to år i IMO’s øverste råd – om end på yderste mandat.
Det skete på IMO’s netop afsluttede 27. generalforsamling i London. 
Danmarks post i rådet blev sikret efter afstemning i den såkaldte Gruppe C (de 20 lande i Gruppe A og B genvælges automatisk). Det vil sige nationer, der har en speciel interesse i søtransport eller navigation. Danmark fik med 100 stemmer den 20. plads i rådet foran Nigeria med 99.

Ifølge Søfartsstyrelsen vedtog man som et led i vedtagelsen af IMO’s budget en resolution om at forenkle bureaukratiet i IMO-organisationen. Forenklingerne skal også komme skibsfartserhvervet til gode via en udlugning i regler og krav til papirarbejde. Hele budgettet skal gennemgås med effektiviseringer for øje.

Man godkendte også en række resolutioner, der har været forberedt af Maritime Security Council, MSC. Det omfatter bl.a. aftaler omkring pirateriet ved Somalia og principper omkring minimumsbemanding. 
I samspil med MPC og Maritime Environment Protection Committee, MEPC, vedtog man bl.a. nye procedurer for Port State Control. MEPC’s indsats omkring vedtagelsen af EEDI (energieffektivitetsindekset) fik naturligvis også særlig opmærksomhed.

Ny generalsekretær
På selve generalforsamlingen sagde man pænt farvel til afgående generalsekretær Efthemios Mitropoulos, der afløses af japaneren Koji Sekimizu.  
I 2009 gik International Maritime Prize til svenskeren Johan Franson, der har en lang karriere i IMO bag sig. 

Sidste år gik samme pris posthumt til amerikaneren Linda Johnson for hendes langvarige indsats i organisationen. 
Kaptajn Seog Hae-gyun fra Sydkorea modtog i år særprisen ”Exceptional Bravery at Sea”. Hae-gyun fik prisen for sin modige og resolutte indsats for at forhindre hans skib, »Samho Jewelry«, i at blive kapret af pirater. Under aktionen blev Hae-gyun selv såret af skud flere gange.

Desuden fik kaptajn Dick Simon Danielsen og besætningen på »Charlotte Mærsk«, som tidligere nævnt i Søfart, sær-prisen ”Special Certificate for Exceptional Services Rendered to Shipping and Mankind”. Det skete naturligvis med henvisning til besætningens fremragende indsats under bekæmpelsen af den langvarige brand i containerlasten om bord. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.142