23948sdkhjf

Lauritzen med historisk stort underskud

Årsregnskabet 2012 for rederiet J. Lauritzen viste det største underskud i selskabets 129 år historie. ”Meget utilfredsstillende”, siger den nytiltrådte administrerende direktør Jan Kastrup-Nielsen.
Med et underskud på 350 millioner USD efter skat blev Lauritzens resultat for 2012 mindst lige så slemt som forventet. Underskuddet for 2012 er væsentligt større end underskuddet i 2011 på 46 millioner USD, mens omsætningen på 696 millioner USD var 92 million over niveau fra 2011 på 604 millioner USD. 

“2012 var præget af stort udbud af tonnage i de største shippingmarkeder, overskydende værftskapacitet, lav økonomisk vækst samt stramme kreditvilkår. Samlet set indebar dette et voldsomt fald i skibsværdier, et Baltic Freight Index på det laveste niveau i 25 år og yderligere tilfælde af rederier ude af stand til at opfylde deres forpligtelser. JL blev også påvirket af disse forhold, og resultatet blev meget utilfredsstillende”, siger JL’s nytiltrådte adm. direktør Jan Kastrup-Nielsen.
 
De primære årsager til J. Lauritzens historisk store underskud var det udfordrende tørlastmarked, der gennem flere år har været præget af svage fragtrater, et tab på uventet skibs salg i et dårligt marked samt ikke mindst en markant nedskrivning af skibsværdier. Underskuddet på 350 millioner USD er større end det hidtil største underskud leveret i 1998 med et resultat efter skat på 53 millioner USD. 
 
Driftsresultatet (EBITDA) på 89 millioner USD var på linje med de forventede driftsresultat udmeldt i december 2012 på 90 millioner USD og langt under driftsresultatet for 2011 på 146 millioner USD.

Løbende nedjustering af forventninger 
 
Selskabets forventning til årsresultatet efter skat er løbende blevet nedjusteret over året og dermed markant større end forudset i starten af år 2012, hvor forventningen var et mindre tab end de 45 millioner USD selskabet fremviste som underskud for 2011. 
 
Forventningerne blev allerede nedjusteret med halvårsregnskabet for 2012, hvor vurderingen nu lød på et netto resultat efter skat signifikant under resultatet for 2011. I en fondsbørsmeddelelse i december 2012, sænkede Lauritzen yderligere forventningerne til driftsresultatet og dermed resultatet efter skat og foretog samtidig en nedskrivning på værdien af flåde med 167 millioner USD, svarende til knap en milliard kroner. 
 
På dagen for offentliggørelsen af årsregnskabet skiftede J. Lauritzen samtidig administrerende direktør. Torben Janholt træder tilbage efter 14 år som øverste chef og afløses på posten af Chief Operating Officer Jan Kastrup-Nielsen. 
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109