23948sdkhjf

Forslag om ny havneskat vækker vrede hos havne

Et nyt afgiftsforslag fra et svensk EU-parlaments medlem kan forhøje havneafgifter med 25 procent
En ny havneafgift, der skal finansiere en mere miljørigtig ophugning af skibe, har fået de europæiske havne i harnisk. Og sikkertb med udsigt til at transportkøbere og rederier følger trop, hvis forslaget nyder velvilje i EU-Parlamentet.
 
Forslaget stipulerer, at en afgiftsforhøjelse på ca. 25 procent, skal kanaliseres ind i en fond, der skal gøre det mere miljømæssigt forsvarligt at ophugge skibe. Og ifølge tidsskriftet Lloyd's List skulle forslaget, der stammer fra en svensk EU-parlamentariker, nyde en vis fremme i parlamentet.
 
Men forslaget vil være intet mindre end ødelæggende for transportsektoren i Europa, hvis det gennemføres, lyder det bl.a. generalsekretæren for European Sea Port Association, Patrick Verhoeven. Hvis afgifter af den størrelsesorden lægges oven i andre havneafgifter, lods- og stevedoreudgifter vil det med garanti fjerne store mængder gods fra havnene generelt og flytte det over på landevejen. Og i øvrigt yderligere medvirke til, at den europæiske økonomi tvinges i knæ.
 
Verhoeven håber dog, at fordi forslaget er på så forberedende et stade, at det kan fjernes helt fra EU's politiske agenda. Om ikke andre steder, så når det i givet fald skal overvejes i Europarådet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079