23948sdkhjf

Præsidentvalg kan eskalere pirateri

De militante tidligere oprørere i Nigeria, der i dag beskæftiger sig med pirateri i Guinea-bugten, støtter den siddende præsident Goodluck Jonathan. Præsidentens embedsperiode udløber i 2015, og fortsætter han ikke på posten kan pirateriet i Vestafrika slå nye kedelige rekorder.
Nigerias 55-årige præsident, Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan, voksede op i Niger-deltaet, hvor mange af de af de aktuelle piratangreb i Vestafrika finder sted.
 
Han støttes af militante grupperinger, der gjorde oprør mod den tidligere regering, og hvoraf nogle militsledere på mellemniveau i dag står for store dele af de Nigeria-baserede pirataktiviteter i Vestafrika.
 
Ifølge eksperter er netop støtten grunden til, at pirateriet i området ikke eskalerer endnu mere end tilfældet er. De militsledere, som er med i regeringens amnesti-program - og tæt på regeringen - har en interesse i at sørge for, at utilfredse militsmedlemmer på lavere niveauer ikke i for høj grad udfører angreb ud for regionen. Dermed kan regeringen vise, at den trods alt har nogen kontrol med situationen i syd.
 
Tvivl om præsidenten kan fortsætte
Præsident Jonathans embedsperiode udløber i 2015, og der har været tvivl om, hvorvidt han kunne fortsætte på posten derefter. Selvom Goodluck Jonathan kun har vundet ét valg, sidder han nemlig allerede på præsidentposten for anden gang, hvilket forhindrer ham i at genopstille efter Nigerias forfatning.
 
Den 1. marts 2013 fastslog højesteretten i Nigerias hovedstad Abuja imidlertid, at Goodluck Jonathan alligevel ikke er forhindret i at opstille til valget i 2015.
 
Dommeren begrunder afgørelsen med, at Jonathan ikke blev valgt til sin første præsidentperiode, men overtog posten efter forgængeren, Umaru Musa Yar'Adua's, død.
 
Overfald kan slå nye rekorder
”Hvis Goodluck Jonathan fortsætter på posten efter præsidentvalget i 2015, kan vi i bedste fald forvente en uændret piraterisituation i Niger-deltaet, til dels holdt i skak af de vigtigste eks oprørsledere,” siger Thomas Horn Hansen, London-baseret analytiker i sikkerhedsfirmaet Risk Intelligence.
 
Endnu mere alvorligt ser det ud, hvis den siddende præsident må vige pladsen eller taber valget til en kandidat, der ikke stammer fra Niger-deltaet:
 
”I så fald vil konfliktniveauet i regionen stige, og det vil særligt få omfanget af piratangreb på slæbebåde og supplyskibe i offshore-segmentet til at vokse,” siger Thomas Horn Hansen.
 
Analytikeren mener, at omfanget af piratangreb på offshorefartøjer i så fald kan nå niveauet fra rekordårene 2007 og 2008.
 
Kilde: Søfartens Ledere
 
Læs også: 
 
Bevæbnede vagter ved Vestafrika
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078