23948sdkhjf

Ekspert: Ingen grund til panik over olieudslip

Ekspert i havmiljø fastslår, at der ikke er grund til panik efter det er kommet frem, at norske boreplatforme ofte slipper olie ud i Nordsøen.
I dag er det kommet frem, at norske boreplatforme jævnligt slipper olie ud i Nordsøen. De registrerede udslip holder sig inden for det tilladt, men det norske Klima- og Forureningsdirektorat, Klif, mener, at grænsen bør sættes ned, og dansk WWF kalder det for noget svineri, at olieselskaberne får lov til at udlede forurenende olie på den måde. 
 
Læs også: Boreplatforme slipper hyppigt olie ud
 
Men det er ikke olieudslip fra boreplatformene men derimod fra skibe nær kysterne, der bør skabe panik, mener den danske ekspert i havmiljø, Erik Kristensen fra Biologisk Institut, Syddansk Universitet.
 
”Udslippene holder sig inden for det tilladte, og de foregår langt til søs. Der er ikke tale om store klumper olie, men olie, der er fortyndet med vand og som bliver fortyndet endnu mere, når den slipper ud i havet. I havet bliver den fortyndede olie nedbrudt af bakterier og udgør dermed ikke nogen fare. Fortyndet olie i disse mængder på åbent hav er ikke noget problem. Det store problem er, når der slippes olie ud nær kysterne, det sker langt hyppigere, og det er et meget større problem”, siger Erik Kristensen i en pressemeddelelse.
 
Mangelfuld overvågning
Han understreger, at skibe ofte renser deres tanke tæt på kysten, og at der kan foregå langt farligere udslip fra f.eks. raffinaderier. 
 
”Desværre er overvågningen af havmiljøet så mangelfuld, at mange oliespild risikerer at blive overset. Det kan have konsekvenser for de kystnære økosystemer, dyrelivet og turismen, når oliepletter driver ind til kysterne,” siger Erik Kristensen.
 
Han anbefaler at intensivere havmiljøovervågningen i Danmark, så kysterne kan beskyttes bedre.

Læs også: 
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078