23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Søfart
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Sundt og stærkt skib

SUNDHED: Kostvanerne på Fregatten Thetis er ændret for at give et sundere alternativ, når man sejler, så man opnår en sundere og stærkere besætning.








Koncept og principper

















Reaktioner om bord

















Sundhedsvejleder













Forsvaret kræver, at deres ansatte altid har et vist fysisk træningsniveau for at kunne klare de opgaver, der bliver stillet. Ledelsen på Fregatten Thetis er gået skridtet videre og har i samarbejde med kostudvalget om bord ændret kosten til et sundere alternativ. Maden om bord på et skib er vigtig for besætningen, og ændringerne er ikke blevet gjort på en gang. De er blevet delt op i fire faser, hvor skibet for nærværende er i gang med fase tre, og inden hver ny fase startes op, foregår der en evaluering og evt. justering, inden nye kostvaner indføres. I bund og grund skal den kost, der spises, gøres sundere og sammen med en træningsindsats om bord give personellet øget velvære og mere energi i hverdagen, så man kan udføre de krævende opgaver til søs. Det er op til hver enkelt at bestemme, hvor meget man spiser, men der opfordres til at tænke på ens sidemand, når man øser op, og at der skal være nok til alle. Antallet af måltider øges også, så mellemmåltider kommer til at spille en større rolle. Man har også valgt, at man får den varme ret til middag, når arbejdsdagen alligevel kræver mest energi, og om aftenen får man det kolde bord med rugbrød og pålæg. Nogle af principperne bag er, at man bager alternativer til hvidt brød, så sundere brødtyper, der mætter mere, bliver prioriteret. Samtidigt bliver mængden af kulhydrater sænket, blandt andet ved fjernelse af sukkerindholdet, så der bliver indkøbt og fortæret produkter med nedsat sukkerindhold eller helt uden sukker. Ideen er, at 80 pct. af kosten skal være sund og 20 pct. mindre sund. Det er også tilladt at skeje lidt ud i weekenden med forret og dessert, og man fjerner heller ikke sovsen, men får kokken til at lave et sundere alternativ. Det var med blandede følelser, at projektet blev sat i søen, men hele beslutningen havde været omkring kostudvalget, og flertallet var enige om, at det var en god idé, og at det nye koncept skulle indføres om bord. Det har også krævet ændrede arbejdsrutiner i køkkenet. Kok og overkonstabel Patrick Gammelgaard har godt kunnet mærke, at arbejdsdagen er ændret. "Vi har fået mere travlt til frokost, da det varme bliver serveret der, og vi har mere fokus på, hvilket fedtindhold maden har, og serverer de sundere kødtyper, flere grøntsager og mere fisk. Det fungerer rigtigt fint," siger Patrick Gammelgaard. Flere udtrykker dog, at fjernelsen af kagen ved fødselsdage og det, at den traditionelle danske mad som flæskesteg er fjernet, er træls, at der mangler en balance mellem det sunde og det søde, men de kan dog godt forstå, at det er nødvendigt for flere om bord at tabe sig, og hvis en omlægning af kosten kan hjælpe, finder man forståelse for det. Thetis er i igang med tredje fase af konceptet, og overordnet, hvis projektet bliver en succes, vil man videreføre det til flere skibe i Søværnet. I tredje fase har man hyret en sundhedsvejleder ind for at informere besætningen om, hvorfor det gøres. Sundhedsvejleder Sarah Cecilie Tscherning var om bord på Thetis, da Søfart var med, og hun gav et kostoplæg, hvor fokus var på maden, kalorieindholdet og hvad kosten egentlig betyder for kroppen. "Generelt er folk meget positive og meget interesserede. Jeg skal have alle om bord med, og de skeptiske gør, at udfordringen er mere spændende. Det nytter ikke at fjerne alt det usunde, maden om bord er et enormt følsomt område, skibet er et hjem og en arbejdsplads samtidigt, så kosten skal være inspirerende, velsmagende og sund samtidigt, men man skal finde en balance mellem det sunde og det knap så sunde," siger Sarah Cecilie Tscherning. En kostomlægning kan medføre træthed og utilpashed, hvis alt ændres på en gang, derfor bliver ændringerne også indført i fire faser over en længere periode. Det, som hele projektet skal ende med, er en sundere og stærkere besætning med et øget velvære og energi til at løse arbejdsdagen om bord på skibet.
BREAKING
{{ article.headline }}
0.164